Ερντογάν Μεσόγειος

Εκρηξη Ερντογάν προκαλεί η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, με τον τούρκο πρόεδρο να στέλνει μήνυμα ότι η χώρα του είναι «ιδοκτήτης της Μεσογείου».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν έρχονται πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι έγιναν λίγη ώρα μετά την συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και μετά την Κοινή Δήλωση Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ήταν ανέκαθεν χώρα της Μεσογείου. Και τόνισε σε προκλητικούς τόνους: «Δεν είμαστε μουσαφήρηδες της Μεσογείου, αλλά ιδιοκτήτες της».

Επιχειρώντας πάντως να δείξει ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογαν υποστήριξε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων…».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρόσθεσε,  μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» απείλησε ξανά.

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε, προσθέτοντας μάλιστα ότι  «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Πηγή: economico.gr