Ερντογάν Αλμπαϊράκ

Θα μπορούσε να είναι η επιστροφή του… ασώτου, θα μπορούσε να είναι και η ιδανική πολιτική αυτοχειρία για τον Ταγίπ Ερντογάν. Το βέβαιο, προσώρας, είναι πως αποτελεί talk of the town στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα η προοπτική της μεγάλης επιστροφής του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής – είτε στην κυβέρνηση, είτε σε κορυφαία θέση στο κυβερνών κόμμα AKP.

Σενάρια για ανασχηματισμό ακόμη και αύριο

Η πληροφορία προέκυψε μέσα σε έναν καταιγισμό φημών το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία για σαρωτικό ανασχηματισμό από τον Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται πιθανό να γίνει ακόμη και αύριο. Κατά τους αναλυτές, ο τούρκος πρόεδρος θέλει να ανακατέψει την τράπουλα και να δημιουργήσει εσωτερικό πολιτικό γεγονός, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή από την νέα κατάρρευση της λίρας και του χρηματιστηρίου – κατάρρευση, που πυροδότησε η απόφαση Ερντογάν να προχωρήσει στην, τρίτη κατά σειρά, μέσα σε έναν χρόνο καρατόμηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Τις φήμες ενίσχυσε, σύμφωνα με το Reuters, ο αντιπρόεδρος του AKP Μαχίρ Ουνάλ δηλώνοντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι επίκεινται αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

“Ετοιμαστείτε για την υπέροχη επιστροφή Αλμπαϊράκ”

«Ετοιμαστείτε για την υπέροχη και δυναμική επιστροφή του Αλμπαϊράκ», είχε γράψει λίγο νωρίτερα στην Cumhuriyet ο δημοσιογράφος Ραζίμ Οζάν Κιουτάχαλι, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα του Ερντογάν, ενώ άλλα τουρκικά με΄σα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Αλμπαϊράκ θα είναι παρών σήμερα στο συνέδριο του AKP.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλμπαϊράκ είναι πιθανό να αναλάβει είτε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ενέργειας, είτε υψηλόβαθμh θέση στο κόμμα.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε εκδιωχθεί από τον Ερντογάν από την θέση του υπουργού Οικονομικών πριν από τέσσερις μήνες, ταυτόχρονα με την απομάκρυνση του προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη.

Εκτοτε, ο «πανίσχυρος γαμπρός» είχε χαθεί από τη δημοσιότητα, ενώ αποτελούσε μυστήριο ακόμη και το αν εξακολουθούσε να βρίσκεται στην Τουρκία. Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική Ahval, κάποιοι θεωρούσαν ότι βρίσκεται στο Λονδίνο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή, ενώ άλλα ανέφεραν ότι είχε φύγει στις ΗΠΑ.

Εκείνο το διάστημα, η απομάκρυνσή του είχε αποδοθεί στην κατάρευση της λίρας και στην ανορθόδοξη πολιτική που είχε εφαρμόσει ως υπουργός Οικονομικών οδηγώντας σε αφανισμό τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Η αποκάλυψη των Anonymous και τα 14 δις ευρώ

Στις αρχές Φεβρουαρίου όμως, οι Anonymous δημοσίευσαν έγγραφα τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν ότι ο Αλμπαϊράκ είχε πάρει για λογαριασμό του 14 δισ. ευρώ μέσω δύο τραπεζών – της Ziraat Bank και της Deutsche Bank – χωρίς να το γνωρίζει ο Ερντογάν. Κι όταν ο πεθερός και πρόεδρος το έμαθε, τον έδιωξε.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, έχει δείξει εδώ και αρκετό καιρό να «μαλακώνει» απέναντι στον Αλμπαϊράκ, ο οποίος μέχρι τον περασμέν ο Νοέμβριο θεωρείτο ακόμη και πιθανός διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος.

Τον Δεκέμβριο είχε υπερασπιστεί τοι έργο του Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη ατυχία του είναι ότι ο τίτλος του γαμπρού, που προηγήθηκε των προσπαθειών και του έργου του».

“Πέτρες στα κεφάλια σας όταν μιλάτε για τον γαμπρό μου”

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε ξανά τον Αλμπαϊράκ πόταν η αντιπολίτευση ζήτησε επίμονα εξηγήσεις για το που χάθηκαν 128 δις δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, ενώ στις αρχές Μαρτίου κατακεραύνωσε τους επιρκιτές του γαμπρού του:  «Τα μέλη της λογικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος», είπε τότε, «συμμετέχουν σε έναν αγώνα μηνυμάτων στο twitter. Κοιμούνται και ξυπνάνε λέγοντας ο γαμπρός, ο γαμπρός και πάλι ο γαμπρός. Ένα θα σας πω. Όσες φορές μιλάτε για τον γαμπρό μου, τόσες φορές να πέσουν πέτρες στα κεφάλια σας και να σας πλακώσουν».

Τώρα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι εάν όντως επιβεβαιωθούν οι φήμες περί επιστροφής του Αλμπαϊράκ, τότε ο «γαμπρός» θα είναι εκείνος που θα πέσει… σαν πέτρα στο κεφάλι του Ερντογάν. Διότι πέραν των λαθών του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ φέρεται να έχει εμπλακεί και σε μια σειρά από γκρίζες υποθέσεις και σκάνδαλα στην Τουρκία – ανάμεσά τους και στην πολύκροτη υπόθεση Halkbank που δικάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: economico.gr