Θα έλεγε κανείς ότι… και πολύ άργησε: ο λόγος για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τα κατεχόμενα, όπου και πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του μετά την επανεκλογή του, έβγαλε το «βελούδινο γάντι» που φορούσε ως τώρα, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, και ξαναφόρεσε το «σιδερένιο γάντι» των προκλήσεων.
Νέες προκλήσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο ζήτημα του Αιγαίου, δηλαδή, στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς σε δηλώσεις του είπε ότι «ο οδικός μας χάρτης είναι ξεκάθαρος. Αυτός ο οδικός χάρτης είναι αναπροσαρμοσμένος στην ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη. Εάν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να το εμποδίσουν αυτό, θα πρέπει να υλοποιήσουμε άλλες πολιτικές. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης».
Με απλά λόγια, ο Ερντογάν πακετάρισε τις απαιτήσεις της Τουρκίας σε πιο όμορφο περιτύλιγμα, ωστόσο στην ουσία επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας, ότι το Αιγαίο μπορεί να είναι «θάλασσα ειρήνης», μόνο υπό τις προϋποθέσεις που η ίδια θέτει, ειδάλλως θα επιστρέψει στο δρόμο των απειλών, της αμφισβήτησης, των προκλήσεων και των μαξιμαλιστικών απαιτήσεών της προς την Αθήνα. Εν ολίγοις, η περίοδος νηνεμίας που επικρατούσε ως τώρα, μάλλον τελειώνει.
Αναμενόμενο
Φυσικά, κάτι τέτοιο θεωρούταν αναμενόμενο: σε μια προεκλογική περίοδο όπου τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου φρόντισαν να εξάψουν τα εθνικιστικά πάθη στην Τουρκία, θα ήταν πραγματικά παραφροσύνη να περιμένει κάποιος ο Τούρκος πρόεδρος – ο οποίος κυριολεκτικά γλύτωσε από πολύ δύσκολες καταστάσεις – να αλλάξει ρητορική και να μετατραπεί σε έναν ηγέτη που θα νοιάζεται πραγματικά για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του σε μικρά νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα ελληνοτουρκικά, στέλνοντας διπλό μήνυμα στην Τουρκία: ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συνομιλήσει μαζί της για θέματα συνεργασίας και αμοιβαίου όφελους, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας ή αναγνώρισης άλλης διαφοράς πλην αυτής του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.
Μήνυμα φιλίας
Συγκεκριμένα, από τη Λέρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και την εξωτερική πολιτική την οποία ασκήσαμε τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Τουρκία. Θέλω και εδώ από τα Δωδεκάνησα, από την ακριτική Λέρο, να ξαναστείλω στην Τουρκία ένα μήνυμα φιλίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, φίλες και φίλοι, να ζούμε μονίμως σε ένταση με την Τουρκία».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο».
Κανένα ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ξεκαθάρισε, δε, χωρίς καμία περιστροφή ότι «κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης θέματα τα οποία είναι έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία».
Επίσης, επανέλαβε ότι «ξέρουμε πολύ καλά ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. […] Τείνουμε χείρα φιλίας αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και εξακολουθούμε να οικοδομούμε πανίσχυρες συμμαχίες, που ισχυροποιούν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας».
Τώρα το ζήτημα είναι πώς θα «μεταφράσει» ο Ερντογάν αυτό το μήνυμα…


Πηγή: economico.gr