Τσιόδρας κρούσματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, μετά το ρεκόρ-σοκ των 1259 κρουσμάτων που καταγράφηκε σήμερα.

Μιλώντας σε φορτισμένους τόνους, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η πανδημία, με βάση τα δεδομένα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά την επέλαση του δεύτερου κύματος του ιού.

Ο καθηγητής αναγνώρισε ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι χειρότερη τώρα σε σχέση με το πρώτο κύμα, αλλά είπε ότι «δεν χάνουμε την ελπίδα μας».

«Είναι ώρα ευθύνης και συνείδησης»

«Θέλω», τόνισε, «με ήρεμη συνείδηση να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες με τα μέτρα που διευκολύνουν τη ζωή μας, που επιτρέπουν την κοινωνική ζωή χωρίς το απαγορευτικό, που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες».

Και σημείωσε: «Πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδησης. Η αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να επιτρέψει να μεταδοθεί ο ιός και η γρίπη στους ευπαθείς. Είναι ώρες ευθύνης και  συνείδησης, είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές».

Η χρήση της μάσκας

Επανέλαβε ότι η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, είναι η χρήση μάσκας: «Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Αν είχα βγει με έναν φίλο δεν θα έβγαζα τη μάσκα για να του μιλήσω. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι».

Επανέλαβε επιπρόσθετα τη σύσταση για αποφυγή χρήσης στα μέσα μεταφοράς, ενώ στηλίτευσε τις εικόνες από κέντρα διασκέδασης τα οποία είναι γεμάτα κόσμο, χωρίς κανένα σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.

 Αισιοδοξία για τα εμβόλια

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εμαφνίστηκε πάντως αισιόδοξος για τα εμβόλια – είπε ότι «έχουμε αισιοδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην συγκυρία συνδέοντας την έξαρση της πανδημίας με την αυριανή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου λέγοντας: «Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης μιας μιχρής χώρας απέναντι στον φασισμό. Νομίζω περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς και από τη γλώσσα των μέτρων η φωνή της συνείδησης»

Πηγή: economico.gr