Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας επηρεάζει την ελληνική αγορά

Φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο τετράμηνο του έτους, εκφράζουν έγκυροι αναλυτές, λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και των προβλημάτων που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

  • Οι εξελίξεις αυτές αφορούν άμεσα και την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο και παρά το γεγονός  ότι οι προβλέψεις αναφέρουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και το τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, το οικονομικό επιτελείο εμμένει στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη 6,1% το 2021, την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει συντηρητική.

Η απειλή του πληθωρισμού

Ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης «παίζει» και ο πληθωρισμός, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση, αποτυπώνοντας τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται στην αγορά ενέργειας αλλά και σε δεκάδες είδη πρώτης ανάγκης.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank στο τακτικό μηνιαίο report αναφέρει ότι «η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να υποφέρει από ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ζήτηση για υπηρεσίες μειώνεται».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε ισχυρή άνοδο το καλοκαίρι, αλλά τα αναπάντεχα προβλήματα εφοδιασμού προκαλούν προβλήματα στον τεράστιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και οι επίμονες ανησυχίες για την κρίση της πανδημίας θα μπορούσαν να πλήξουν το καταναλωτικό αίσθημα, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Bundesbank.

Μάλιστα αναφέρουν ότι η ανάπτυξη  για το σύνολο του έτους θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 3,7% που είχε γίνει ως πρόβλεψη τον περασμένο Ιούνιο.

Αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων

Ιδιαίτερη σημασίας και για την ελληνική αγορά είναι η πρόβλεψη για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Ο τομέας του αυτοκινήτου ιδιαιτέρως έχει πληγεί σημαντικά από την απουσία ημιαγωγών, ένα ζήτημα που οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως θα μπορούσε να διαρκέσει και στο επόμενο έτος, επηρεάζοντας την ανάπτυξη για τους επόμενους μήνες».

Με δεδομένο ότι οι παραγγελίες συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους και η προσφορά περιορίζεται είναι πολύ πιθανό ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αύξηση των τιμών και στα αυτοκίνητα.

Πάντως οι αναλυτές της Bundesbank θεωρούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και μέσα στο 2022 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε καθοδική πορεία, σε επίπεδα κάτω από 2%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr