Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τον μηχανισμό πληρωμών φυσικού αερίου που προτείνει ο Πούτιν

Η χρήση του μηχανισμού που προτείνει η Ρωσία για τις πληρωμές του φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, γιατί θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθάρισε η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

  • «Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές και ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σχολίασε η Εσθονή Επίτροπος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση. Υποστήριξε δε, πως το σύστημα που προτείνει η Μόσχα συνιστά μια μονομερή αλλαγή των συμβάσεων που δεν δικαιολογείται και γι’αυτό πρέπει να απορριφθεί.

Η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον

Το 97% των συμβάσεων ορίζει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια, επομένως η Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει να τηρεί τις συμβάσεις και δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια με τον τροπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν, σχολίασε η Επίτροπος.

Έρχονται οδηγίες στις εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο

Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. θα παρέχει λεπτομερείς οδηγίες τις προσεχείς ημέρες για το τι μπορούν και δεν μπορούν να πράξουν οι εταιρείες σύμφωνα με το πακέτο των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Ε.Ε..

Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε πως είναι αναγκαίο η Ε.Ε. να είναι σαφής προς τις εταιρείες σε σχέση με την λειτουργία του μηχανισμού. Θυμίζουμε πως το σχέδιο που έχει προτείνει το Κρεμλίνο είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες προμηθειών να ανοίξουν λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια στην Gazprombank.

Πριν την έναρξη της συνάντησης, η κυρία Σίμσον είχε ισχυριστεί πως η Κομισιόν δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως έχουν αναφέρει κάποια δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες.

Η διακοπή προς Βουλγαρία-Πολωνία

Η κυρία Σϊμσον χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη βάσει των συμβάσεων την απόφαση του ρωσικού γίγαντα της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Βουλγαρία. Σχολίασε δε, πως είναι σαφές ότι η Μόσχα επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα των κρατών μελών, κάτι ωστόσο που δεν θα πετύχει.

Ανάλογη γραμμή ακολούθησε στις δηλώσεις της και η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Μπαρμπαρά Πομπιλί, που ασκεί και την προεδρία της Ε.Ε. Η Γαλλίδα υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι το να πληρωθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επικυρώσει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr