Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στη χρηματοδότηση  στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν έξι αξιωματούχοι στο Reuters.

Το υπό συζήτηση σενάριο προβλέπει ότι θα ενταθεί η πίεση στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και θα επιδιώξει να βαθύνει τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας.

Μια επιλογή που εξετάζεται είναι να απομακρυνθεί πλήρως η Ρωσία από το ΔΝΤ που λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης, είπαν αξιωματούχοι, αν και ορισμένοι σημείωσαν ότι αυτό είναι μάλλον δύσκολο αν όχι αδύνατο. Η πλήρης απόρριψη της Ρωσίας από το ΔΝΤ μπορεί να μην είναι νομικά δυνατή, είπε άλλος αξιωματούχος.

«Υπάρχει συζήτηση, αλλά το να διώξουμε εντελώς τη Ρωσία είναι μάλλον μη ρεαλιστικό σενάριο, λόγω της απαιτούμενης απαρτίας», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην ευρεία πλειοψηφία που απαιτείται μεταξύ των χωρών στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κίνα.

Εξετάζεται η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ρωσίας

Άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ρωσίας καθώς και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της σε ένα ειδικό κεφάλαιο του ΔΝΤ, τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε αυτά τα σενάρια.  Η Ρωσία έχει απομονωθεί οικονομικά μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περιορισμοί του ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ακόμη γύρου κυρώσεων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα του. Η Ρωσία έχει ήδη πληγεί από πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής της τράπεζας, απαγόρευση πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας της από τον εναέριο χώρο της ΕΕ, του Καναδά και των ΗΠΑ, τηον αποκλεισμό ορισμένων τραπεζών της από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και κυρώσεις σε μια ομάδα Ρώσων ολιγαρχών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στο περιβάλον του προέδρου Πούτιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ ανησυχούν τώρα ότι η Μόσχα, αποκομμένη από μεγάλο μέρος των αποθεματικών της 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων (που βρίσκονται στο εξωτερικό), θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά του ΔΝΤ που έλαβε πέρυσι όταν το ΔΝΤ με σκοπό την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19.

Αποκλεισμός της Μόσχας από το ειδικό αποθεματικό του ΔΝΤ

Το SDR είναι ένα ειδικό διεθνές αποθεματικό του ΔΝΤ που βασίζεται σε ένα καλάθι δολαρίων, ευρώ, στερλίνας, γιεν και γιουάν. Για να δαπανήσει τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε SDR, η Ρωσία θα πρέπει να βρει χώρες που θα είναι πρόθυμες να τα ανταλλάξουν με τα υποκείμενα νομίσματα, μια προοπτική που θεωρείται απίθανη.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τα αποθεματικά της στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει μεγάλα, αν όχι ανυπέρβλητα εμπόδια για να το κάνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους, που αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών που διαθέτουν τα σχετικά ομόλογα στο σύστημα συναλλαγών SDR του ΔΝΤ, δεν θα προβούν σε τέτοιες ανταλλαγές, είπε ο αξιωματούχος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εν τω μεταξύ, μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή και τον διαβεβαίωσε για «ταχεία απάντηση» στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr