Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 0,5%

Με μία επιθετική κίνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα σε μία αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,5%. Επομένως μετά την αύξηση αυτή από τις 27 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 0,5%, ενώ αυτό της οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έπειτα από 11 χρόνια, επιλέγοντας έτσι την πιο επιθετική οδό των 50 μονάδων βάσης, υπό τις διαρκώς εντεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αυξανόμενων τιμών σε νοικοκυριά, εταιρείες και κυβερνήσεις.

  • Παράλληλα το Δ.Σ. απεφάσισε σήμερα τη δημιουργία του Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης, (της νομισματικής πολιτικής) προκειμένου να αποφευχθούν οι ασύμμετρες αυξήσεις των αποδόσεων (και συνεπώς του κόστους δανεισμού) μεταξύ των επιμέρους κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόφαση του Δ.Σ της ΕΚΤ

Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής από ό,τι είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τους κινδύνους πληθωρισμού».

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αύξηση θα ήταν  0,25%.

Μεσοπρόθεσμος στόχος: πληθωρισμός 2% 

Η ευρω-τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και σε αρνητικό έδαφος από το 2014, καθώς αντιμετώπιζε την κρίση κρατικού χρέους και την πανδημία του κορωνοϊού. «Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων της πολιτικής του από αυτή που είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΚΤ είχε προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο καθώς οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να αυξάνονται. Μια πρώτη ανάγνωση για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο έδειξε υψηλό ρεκόρ 8,6%. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις ενέργειες της ΕΚΤ καθώς προβλέπουν ύφεση αργότερα φέτος.

Τον Ιούνιο, οι προβλέψεις της ΕΚΤ ανέφεραν ποσοστό πληθωρισμού 6,8% για ολόκληρο το τρέχον έτος και 3,5% το 2023. Όσον αφορά την ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ποσοστό 2,1% του ΑΕΠ για φέτος και το επόμενο έτος. Μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες στο μέλλον είναι εάν η Ρωσία θα μειώσει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα ως όπλο καθώς η ΕΕ επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η περαιτέρω ομαλοποίηση (δηλαδή άνοδος) των επιτοκίων θα αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο. Όπως αναφέρει η απόφαση, η μελλοντική πορεία των επιτοκίων που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.

  • Όσον αφορά στον Μηχανισμό Προστασίας της Μετάδοσης (της νομισματικής πολιτικής), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για μια «εργαλειοθήκη» η οποία θα ενεργοποιείται όταν οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων καταδεικνύουν σοβαρούς κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Με άλλα λόγια όταν παρατηρούνται δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις των αποδόσεων σε ορισμένα μόνο κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Η έκταση των αγορών των ομολόγων αυτών που θα πραγματοποιεί η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά θα εξαρτάται από το τη σοβαρότητα των κινδύνων που εγκυμονεί η εκάστοτε κατάσταση. «Το εύρος των αγορών δεν θα περιορίζεται εκ των προτέρω» αναφέρει η απόφαση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr