Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP). Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι στο τέλος Μαρτίου του 2022 θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP.

Η κεντρική τράπεζα δηλώνει πως αν απαιτηθεί, λόγω πανδημίας, θα έχει την ευελιξία να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται ο φτηνός δανεισμός της ελληνικής οικονομίας.

  • Όπως εξηγεί, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα που θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια  στην ελληνική οικονομία, την στιγμή που αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία.

Αναφέρει ακόμα ότι οι καθαρές αγορές στο PEPP θα μπορούσαν να επαναληφθούν, εάν κριθεί αναγκαίο, για να αντιμετωπιστούν αρνητικές διαταραχές που θα σχετίζονται με την πανδημία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το Δ.Σ. περιμένει να διενεργήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, της τελευταίας για το 2021. “Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022”, προσθέτει.

Η ΕΚΤ αποφάσισε ταυτόχρονα να επεκτείνει τον χρονικό ορίζοντα επανεπένδυσης για το πρόγραμμα PEPP.

Πλέον σχεδιάζει να επανεπενδύει τις πληρωμές από την εξόφληση των τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσι του PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου του PEPP θα γίνει με τέτοιο τρόπο για την αποφυγή παρεμβολών στην κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι το Δ.Σ. αποφάσισε μηνιαίο ρυθμό καθαρών αγορών ύψους €40 δισ. το δεύτερο τρίμηνο και €30 δισ. το τρίτο τρίμηνο στο πλαίσιο του τακτικού προράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP).

Προηγουμένως, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP ήταν στα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2022 και στη συνέχεια, το Δ.Σ. θα διατηρεί τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP με μηνιαίο ρυθμό της τάξης των €20 δισ. για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων. Το Δ.Σ. περιμένει οι καθαρές αγορές να τελειώσουν λίγο πριν ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια της.

Η ΕΚΤ διατήρησε παράλληλα αμετάβλητα τα επιτόκια της, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr