Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφαλίσεις έναντι χρηματοδοτήσεων. Ήδη επεξεργάζεται σχέδιο απόφασης για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Μια τέτοια απόφαση ενδεχομένως να ληφθεί ακόμη και τον Μάρτιο, σύμφωνα με μία από τις πηγές του πρακτορείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν.

Η χαλάρωση των μέτρων περί εγγυήσεων στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ εν μέσω της κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας κατέστησε τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα ως εξασφαλίσεις, “θα επανεξεταστεί σε εύθετο χρόνο πριν από τη λήξη της τον Ιούνιο του 2022”, δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας του ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση από τη μεριά της τονίζει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Για τον σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν ήδη τεθεί στον προϋπολογισμό.

Από τα “σκουπίδια”, επιλέξιμα τα Ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα εντάχθηκαν στην κατηγορία “σκουπίδια” το 2010, πυροδοτώντας μια κρίση χρέους στην ήπειρο που απείλησε κατά καιρούς να διαλύσει τη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που καθιστά τα περιουσιακά της στοιχεία πιο ευάλωτα στις αναταράξεις των αγορών από εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από τότε δε που η ΕΚΤ σηματοδότησε τη στροφή της νομισματικής της πολιτικής στις αρχές του τρέχοντος μήνα, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά περισσότερες από 70 μονάδες βάσης.

Για να αποφευχθούν οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων που θα μπορούσαν να καταστήσει τη νομισματική πολιτική λιγότερο αποτελεσματική την ώρα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από το σοκ της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, η ΕΚΤ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα “θα παραμείνουν επίσης επιλέξιμα ως εξασφαλίσεις για τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος κατά την ίδια περίοδο”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την Κυριακή σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Πηγή: economico.gr