Οι εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Τουρισμού

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Τουρισμού (European Tourism Manifesto alliance), που την αποτελούν περισσότερα από 60 δημόσιοι και ιδιωτικοί  τουριστικοί και ταξιδιωτικοί οργανισμοί, εισηγείται μια σειρά από συστάσεις για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τον τρόπο επανέναρξης των ταξιδιών στην Ευρώπη εγκαίρως για το φετινό καλοκαίρι.

  • Στόχος των συστάσεων αυτών είναι η ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ταξιδιών και αντανακλούν με ακρίβεια όσα διεθνώς προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Επιγραμματικά οι συστάσεις προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που αντανακλούν με ακρίβεια όσα διεθνώς προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνουν:

• Δημιουργία ειδικής ομάδας της Ε.Ε. (Task Force) για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων.

• Συντονισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών: ένας βελτιωμένος και αποτελεσματικός ευρωπαϊκός συντονισμός των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαιτήσεων για να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση των ταξιδιών και να επανέλθει η «ορατότητα» τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

• Τεστ: Ενα εναρμονισμένο πλαίσιο για τεστ που σχετίζονται με ταξίδια πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν προσιτά τεστ σε επαρκείς ποσότητες με αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των κρατών-μελών.

• Ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας: Απαιτείται επειγόντως ο συντονισμός των εθνικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε. για να αποφευχθεί η ύπαρξη 27 διαφορετικών πιστοποιητικών που θα καλύπτουν τα τεστ και τους εμβολιασμούς. Ενα διαλειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα που θα επέτρεπε μια γρήγορη και ψηφιακή επαλήθευση του εμβολιασμού και των αποτελεσμάτων των τεστ αλλά και των άνοσων.

• Ο εμβολιασμός ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά για ταξίδια, αλλά οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ή εκείνοι με αποδεδειγμένη ανοσία πρέπει να εξαιρούνται από απαγορεύσεις εισόδου, τεστ και περιορισμούς καραντίνας.

Πηγή: economico.gr