Η τιμή αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας διπλασιάστηκε σε μόλις δύο μήνες

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου, βαθαίνοντας την ενεργειακή κρίση που απειλεί να βυθίσει την Ευρώπη σε ύφεση.

Όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg (Todd Gillespie) oι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίζεται να ισχύσουν το επόμενο έτος στη Γερμανία αυξήθηκαν έως και 3,7% στα 477,50 ευρώ (487 $) ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG (ΣΣ: Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το κορυφαίο χρηματιστήριο ενέργειας ) Αυτό είναι σχεδόν εξαπλάσιο από αυτήν την εποχή πέρυσι, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο τους τελευταίους δύο μήνες.

Θα είναι αρκετή η ηλεκτρική ενέργεια;

Η αγορά οδηγείται από ανησυχίες σχετικά με το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια αυτόν τον χειμώνα. Η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές που θα ισχύσουν σήμερα Τρίτη στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν επίσης ρεκόρ, κυρίως λόγω της  υψηλής ζήτησης για ψύξη, με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία στην ήπειρο να επιβαρύνουν τις υποδομές βραχυπρόθεσμα.

Η ενέργεια ανεβάζει τον πληθωρισμό

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, κυρίως την παρασκευή τροφίμων. Η ενέργεια οδηγεί τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωθώντας τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε διψήφιο έδαφος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για εκείνον τον μήνα αυξήθηκε – περίπου επταπλασιάστηκε – το περασμένο έτος σε περίπου 591 £ (713 $) ανά μεγαβατώρα στο Intercontinental Exchange AG.

Έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για το πώς να αμβλύνουν την πίεση και τον αντίκτυπο που έχει στις οικονομίες το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Στη Γαλλία, το κράτος σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την πολεμική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τα εργοστάσιά της σε λειτουργία υπό τον καύσωνα.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρο σημάδι ότι το «ακραίο» ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής της Rystad Energy AS . Οι χαμηλές δυνατότητες πυρηνικής ενέργειας, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα της ηπείρου δεν επαρκούν για να μετριάσουν αυτή την πίεση, είπε.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr