Η Ευρώπη συζητά σοβαρά τα

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Electricite de France αναθεώρησε το πλαίσιο πράσινης χρηματοδότησής της προκειμένου να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χορηγήσει σε συγκεκριμένα πυρηνικά πρότζεκτ της σφραγίδας “αειφορίας”.

Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά πράσινων ομολόγων ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας.

Χρηματοδότηση δύο ταχυτήτων

Μολονότι η πυρηνική ενέργεια έλαβε το “πράσινο” πιστοποιητικό στα χαρτιά, εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θεωρείται από πολλούς αμφιλεγόμενη και πολλά funds που λειτουργούν επί τη βάσει “ηθικών αρχών” συνεχίζουν να μποϊκοτάρουν τη χρηματοδότησή της. Η EDF δήλωσε ότι θα ξεχωρίσει τα πράσινα ομολογά της υπέρ των πυρηνικών της δραστηριοτήτων από τα υπόλοιπα, δημιουργώντας δύο διαφορετικές κατηγορίες “πράσινου” χρέους για να διευκολύνει τους επενδυτές.

“Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο να χρηματοδοτεί πυρηνικά πρότζεκτ, καθώς και πράσινα ομόλογα που θα χρηματοδοτούν μεταξύ άλλων και δραστηριότητες σχετικές με την πυρηνική ενέργεια”, ανέφερε  ο Arthur Krebbers, στέλεχος στην NatWest. “Δεν πρόκειται για λευκή επιταγή στην πυρηνική ενέργεια και στο φυσικό αέριο – υπάρχει μια μεγαλή λίστα περιβαλλοντικών κριτηρίων και δικλείδων ασφαλείας στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο”.

Η κύρια πηγή ανησυχίας

Η κύρια πηγή ανησυχίας γύρω από την πυρηνική ενέργεια αφορά τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς και την πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας λόγω ατυχημάτων, αλλά και την πιθανότητα χρήσης της για πολεμικούς σκοπούς.

Περί το 60% των επενδυτών σε έρευνα της Barclays τόνισε ότι θα αγόραζε πράσινα ομόλογα για την χρηματοδότηση πυρηνικών πρότζεκτ, με εκείνους της Ευρώπης, ωστόσο, να είναι οι πλέον συγκρατημένοι. Η θελτικότητα της πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr