Ευρώπη ξυπνά

Με σημαντική καθυστέρηση και αφού βρέθηκε να τρέχει ασθμένουσα πίσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες η Ε.Ε προσπαθεί τώρα να περάσει από την άμυνα στην επίθεση. Ολο αυτό, υπό τον διάχυτο φόβο ότι οι μεταλλάξεις του κοροναϊού θα συνεχίσουν να εξαντλούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τις οικονομίες των χωρών μελών και ότι όσο αργεί η ανοσία της αγέλης τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι επιπτώσεις από την πανδημία.

Κονδύλια για κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής εμβολίων 

Μετά τις γνωστές περιπέτειες με την AstraZeneca, η Ε.Ε. επιδιώκει τώρα να αμβλύνει τις δυσκολίες στην παραγωγή των εμβολίων αλλά και να θωρακίσει τον εαυτό της από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού αλλά και μελλοντικές πανδημίες συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση της κατασκευής ή αναβάθμισης εγκαταστάσεων για την παραγωγή εμβολίων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση ή την μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια.

Η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών 

Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών», έγραψαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» (SZ), η επιστολή κατονομάζει τις εταιρείες Sanofi και Novartis ως παράδειγμα: «Οι δύο εταιρείες βοηθούν την εταιρεία του Μάιντς Biontech στην παραγωγή εμβολίων», σημειώνουν.

Να προστατευτούμε από βιολογικούς κινδύνους

Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα τάσσονται με την επιστολή τους υπέρ της υποστήριξης ενός νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής που θα θωρακίζει καλύτερα την ΕΕ από βιολογικούς κινδύνους.

«Αυτό το πρόγραμμα ετοιμότητας αντιμετώπισης βιολογικών κινδύνων θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο και για την καταπολέμηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.

Στόχος του είναι να φέρει στο ίδιο τραπέζι καινοτόμες εταιρείες, κατασκευαστές και εποπτικές αρχές και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα εντοπίζει νέους επικίνδυνους ιούς και θα μπορεί να αντιδράσει σε αυτούς πολύ πιο γρήγορα, για παράδειγμα με την αύξηση της παραγωγής αντιδότων. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επεξεργαστεί το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», τονίζουν στην επιστολή.

Αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Η φον ντερ Λάιεν είχε ήδη συζητήσει τέτοιες ιδέες με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών την Κυριακή. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να ενταχθεί στην HERA, την μελλοντική Αρχή της ΕΕ για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχθηκε αλλεπάλληλα πυρά για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων.

Πηγή: economico.gr