Η έξαρση της Όμικρον, το κρίσιμο ρίσκο των σχολείων και τα νέα μέτρα

Για μεγάλη μάχη στο δεκαήμερο 10 – 20 Ιανουαρίου προετοιμάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, να καταγράφει την κορύφωσή του εκείνη την περίοδο στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους επιστήμονες προκειμένου να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και άλλων αξιωματούχων.

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων πλέον συναντήσεων θα γίνει εκ νέου αποτίμηση της κατάστασης, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, θα εξεταστεί και ο αντίκτυπος των μέτρων που ελήφθησαν την Πρωτοχρονιά.

Καθαρή εικόνα γι’ αυτό βέβαια θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα όμως μέρα με τη μέρα θα αρχίσει να καταγράφεται η όποια επίδραση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Το ρίσκο με τα σχολεία 

Η απόφαση να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, μπορεί να κρίθηκε ασφαλής και ελεγχόμενη, λόγω του αυξημένου testing, όπως είναι σαφές ότι η δραματική έκρηξη της μεταδοτικότητας της «’Όμικρον» μπορεί να ανατρέψει τις βεβαιότητες για ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 Στην κυβερνητική παράταξη, μάλιστα, καταγράφεται έντονος προβληματισμός για το πολιτικό κόστος που θα εισπράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι υγειονομικές εξελίξεις οδηγήσουν την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν και να κλείσει τα σχολεία σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η επιστροφή στα θρανία γίνεται με τα μέγιστα δυνατά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κομβικής σημασίας το επόμενο διάστημα 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναγνωρίζουν ότι το προσεχές διάστημα θα είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων με στόχο την περαιτέρω θωράκιση της δημόσιας υγείας, ειδικά εντός του Ιανουαρίου.

Ένας μήνας που θεωρείται βαρόμετρο για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εξετάζεται:

  • Τα καταστήματα να κλείνουν στις 22.00 ή στις 23.00 το βράδυ.
  • Η χωρητικότητα των καταστημάτων να μειωθεί και άλλο σε σχέση με το πόσοι πελάτες θα μπορούν να κάθονται.
  • Να μπει ολικό απαγορευτικό στους μη εμβολιασμένους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα παραπάνω μέτρα λογίζονται μόνο ως σενάρια, όμως η πορεία της πανδημίας θα κρίνει εάν μέσα στον πρώτο μήνα του 2022 απαιτηθεί και νέα αυστηροποίηση του πλαισίου.

H επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού 

Όσο πάντως η πίεση θα συνεχίζεται από την Όμικρον, τόσο θα έρχεται πιο κοντά και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους 50+. Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση παρότι κανείς μέχρι σήμερα δεν το έχει παραδεχθεί δημόσια.

Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική γι’ αυτό και η εφαρμογή της θα μπει «δυνατά» στο τραπέζι των συζητήσεων, όταν πλέον θα έχει φανεί ότι η διασπορά του ιού δεν θα έχει εμποδιστεί από τα μέτρα που ελήφθησαν λίγο πριν από το νέο έτος.

Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμα λόγος που το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας έρχεται πιο κοντά, αφού στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, καταγράφεται μεγάλη αγωνία για το ενδεχόμενο σημαντικών δυσλειτουργιών στη λειτουργία του κράτους το επόμενο διάστημα, λόγω εκτεταμένης νόσησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία και τα φύλλα πορείας 

Ηδη, σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως ο Ευαγγελισμός καταγράφεται μεγάλο πρόβλημα, με πάνω από 100 γιατρούς και νοσηλευτές να νοσούν, την ίδια ώρα που η πληρότητα στις ΜΕΘ καταγράφεται στο 90%, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στα Σώματα Ασφαλείας.

Ως προς το πρώτο, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έχει ήδη ανακοινώσει ότι , εφόσον χρειαστεί, θα στείλει φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τυχόν κενά νοσησάντων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Άμεσα αναμένεται η διάθεση από τις ιδιωτικές κλινικές του 10% έως 15% των απλών κλινών τους, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία σε σχέση με τη διάθεση κλινών Μ.Ε.Θ..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr