Η εξουσία στο Αφγανιστάν θα μεταφερθεί στους Ταλιμπάν ειρηνικά

Η εξουσία στο Αφγανιστάν θα μεταφερθεί στους Ταλιμπάν ειρηνικά χωρίς μάχη, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν θα παραιτηθεί τις επόμενες ώρες μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ αναφέρουν πηγές που επικαλείται το δίκτυο Al Arabiya.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου. Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Λίγο πριν, ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στο BBC πως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι διεξάγονται συνομιλίες με το προεδρικό μέγαρο σχετικά με μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ τις οργανώνει.

“Οι μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονται σε αναμονή”

«Οι μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονται σε αναμονή σε όλες τις εισόδους της Καμπούλ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για μια ειρηνική και ικανοποιητική μετάβαση της εξουσίας», είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μπισμιλάχ Καν Μοχαμάντι είπε επίσης σε ένα βιντεομήνυμα, που ανήρτησε στο Facebook ότι εκείνος, ως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, εγγυάται την ασφάλεια της Καμπούλ.

Ανέφερε, επιπλέον, ότι έχει γίνει γνωστό πως ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι συναντήθηκε με πολιτικούς και τους ανέθεσε να συγκροτήσουν μια αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στην Ντόχα τη Δευτέρα για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

“Η ασφάλεια της Καμπούλ θα διατηρηθεί”

«Σας διαβεβαιώνω όλους σας ότι η ασφάλεια της Καμπούλ θα διατηρηθεί εωσότου επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Μοχαμάντι.

Όπως μάλιστα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα, επίσης, με το Al Arabiya, το γραφείου του προέδρου της χώρας Άσραφ Γάνι είπε σήμερα πως η κατάσταση στην Καμπούλ βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, στην πόλη εμφανίστηκαν πολίτες να περιμένουν σε ουρές στις τράπεζες για να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους πριν κλείσουν οι πόρτες τους λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Πολλοί πολίτες της Καμπούλ τρέχουν στο αεροδρόμιο

Σε πολλούς δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, καθώς οι πολίτες είτε προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να μεταβούν στο αεροδρόμιο, περιγράφουν κάτοικοι.

«Ορισμένοι άφησαν τα κλειδιά στα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να περπατούν προς το αεροδρόμιο», είπε ένας κάτοικος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Ένας άλλος ανέφερε: «Ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του υπό τον φόβο να ξεσπάσουν μάχες».

Αμερικανοί διπλωμάτες απομακρύνθηκαν από την πρεσβεία της χώρας με ελικόπτερο και ένας αξιωματούχος είπε ότι λιγότεροι από 50 υπάλληλοι θα παραμείνουν στην πόλη.

Αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μεταφέρθηκαν επίσης σε μια άγνωστη ασφαλέστερη τοποθεσία στην Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται για να προστατεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους και να βοηθήσουν το πρώην προσωπικό και τα κατάλληλα άτομα να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να απομακρύνει τους αξιωματούχους της από την Καμπούλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr