Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25% με 5,5%, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης. Aυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα επιτόκια τα τελευταία 22 χρόνια.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συνεχίσει να αξιολογεί τις επιπρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους για τη νομισματική πολιτική» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Όπως είχε σημειώσει και στο ανακοινωθέν του Ιουνίου, η Fed αναφέρει ότι θα παρακολουθεί τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και να μελετά τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία «για να προσδιορίσει τον βαθμό της επιπρόσθετης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να απαιτείται» για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι η νέα κίνηση νομισματικής πολιτικής, που ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί και από τον διοικητή Τζερόμ Πάουελ, έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να δείχνει πρακτικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης (στο 3% τον Ιούλιο) με το ενδιαφέρον να είναι περισσότερο στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη.

Ουσιαστικά πλέον, η Fed έχει να σταθμίσει το κατά πόσο η οικονομία παραμένει πολύ ισχυρή προκειμένου να υποχωρήσει ο ρυθμός του πληθωρισμού στο στόχο της για 2%, έναντι των ενδείξεων ότι μπορεί να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία διαδικασία “αποπληθωρισμού” που θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμη και χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr