Η Federal Reserve αποφάσισε την Τετάρτη να μην προβεί σε 11η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς σταθμίζει τις επιπτώσεις από τις προηγούμενες 10.

Η πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο είχε αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά στις μετοχές, αλλά η ενθαρρυντική συζήτηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού επέτρεψε στην αγορά να ανακάμψει για λίγο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι θα χρειαστούν άλλες έξι εβδομάδες για να δουν τις επιπτώσεις των κινήσεων της πολιτικής τους, καθώς η Fed δίνει μάχη για τον πληθωρισμό που πρόσφατα έχει δείξει κάποια ελπιδοφόρα σημάδια.  Η Fed συνεδριάζει πάλι στις 25-26 Ιουλίου.

Οι αγορές ανέμεναν ευρέως ότι η Fed θα «παραλείψει» αυτή τη συνεδρίαση καθώς οι αξιωματούχοι προτιμούν αυτή τη κίνηση από μια «παύση», η οποία συνεπάγεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να διατηρηθούν τα επιτόκια εκεί που βρίσκονται. Η προσδοκίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ενάντια σε μια αύξηση, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και ο αντιπρόεδρος Φίλιπ Τζέφερσον, είχαν δηλώσει ότι μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή στην προσέγγιση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πάουελ δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για το αν μια άλλη αύξηση θα ήταν πιθανή τον Ιούλιο.

“Οι άνθρωποι περίμεναν παύση και πήραν μια πολύ επιθετική- κατά του πληθωρισμού- παύση”, δήλωσε ο David Russell, αντιπρόεδρος πληροφοριών αγοράς στο TradeStation. «Δεδομένης της ισχυρής αγοράς εργασίας, η Fed έχει περιθώριο να μειώσει τον πληθωρισμό και δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία της».

Τα μέλη της FOMC (Ομ. Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς) ενέκριναν ομόφωνα την κίνηση της Τετάρτης, αν και υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες προ της απόφασης μεταξύ των μελών. Δύο μέλη δήλωσαν ότι δεν βλέπουν αυξήσεις φέτος, ενώ τέσσερα είδαν μία αύξηση και τα άλλα εννέα μέλη που αποτελούν τη μισή Επιτροπή αναμένουν δύο αυξήσεις. Δύο ακόμη μέλη θεωρούν ακόμα και μια τρίτη αύξηση πιθανή.

Οι ενδείξεις για τα επόμενα έτη, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια – κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα το 2024, εάν οι φετινές προοπτικές διατηρηθούν. Η μακροπρόθεσμη προσδοκία για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων διατηρήθηκε στο 2,5%.

Αυτές οι αλλαγές στις προοπτικές των επιτοκίων εκδηλώθηκαν από ορισμένα μέλη καθώς αύξησαν τις προσδοκίες τους για οικονομική ανάπτυξη για το 2023, αναμένοντας τώρα αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% σε σύγκριση με την εκτίμηση του 0,4% τον Μάρτιο. Οι αξιωματούχοι ήταν επίσης πιο αισιόδοξοι για την ανεργία φέτος, βλέποντας τώρα ένα ποσοστό 4,1% μέχρι το τέλος του έτους σε σύγκριση με 4,5% στην πρόβλεψη του Μαρτίου.

Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, περίπου ένα χρόνο αφότου ο πληθωρισμός ξεκίνησε μια δραματική άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 41 ετών. Αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων ανήλθαν σε 5 ποσοστιαίες μονάδες στο σημείο αναφοράς της Fed, σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2007.

Οι αυξήσεις συνέβαλαν στην αύξηση των επιτοκίων των 30ετών στεγαστικών δανείων πάνω από το 7% και επίσης αύξησαν το κόστος δανεισμού για άλλα καταναλωτικά είδη, όπως τα δάνεια αυτοκινήτων και οι πιστωτικές κάρτες.

Πρόσφατα στοιχεία όπως οι δείκτες τιμών καταναλωτών (CPI) και παραγωγών (PPI) έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού επιβραδύνεται, αν και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος για πολλά είδη.

Ο πληθωρισμός έπληξε την οικονομία των ΗΠΑ λόγω πολλαπλών παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία Covid – φραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, ασυνήθιστα ισχυρή ζήτηση για αγαθά υψηλής τιμής έναντι υπηρεσιών και τρισεκατομμύρια σε επιδόματα για τον covid τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη Fed.

Ταυτόχρονα, οι αναντιστοιχίες προσφοράς-ζήτησης στην αγορά εργασίας είχαν ωθήσει τόσο τους μισθούς όσο και τις τιμές υψηλότερα, μια κατάσταση που η Fed προσπάθησε να διορθώσει μέσω σύσφιξης της πολιτικής που περιλάμβανε τόσο αυξήσεις επιτοκίων όσο και μειώσεις άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον προϋπολογισμό της.

Με πληροφορίες του CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr