Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστεί να αψηφήσει τις προσδοκίες της αγοράς αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια ξανά αργότερα φέτος, εάν ο σταθερός πληθωρισμός και οι στενές αγορές εργασίας επιμείνουν, σύμφωνα με τον Daniele Antonucci, επικεφαλής οικονομολόγο και μακροστρατηγό της Quintet Private Bank.

Έχοντας αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης για να φέρει το επιτόκιο των Fed Funds στο εύρος στόχου 5%-5,25% νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αγορά τιμολογεί περίπου 60% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να σταματήσει τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με ο ανιχνευτής του Fed Watch του Ομίλου CME για τις τιμές στην αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Fed Funds.

Η Fed πεζοπορούσε με ταχείς ρυθμούς το περασμένο έτος σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, αλλά η αγορά αναμένει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους. Ο ετήσιος μετρικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,9% τον Απρίλιο , στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Αύξηση θέσεων εργασίας παρά την οικονομική επιβράδυνση

Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, με τις αιτήσεις για ανεργία να παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η αύξηση των θέσεων εργασίας έφτασε επίσης τις 253.000 τον Απρίλιο , παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,4%, που αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,5% τον μήνα και αυξήθηκαν 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και τα δύο υψηλότερα από αναμενόμενος.

Ο Antonucci είπε στο « Squawk Box Europe » του CNBC την Παρασκευή ότι το Quintet διαφωνεί με την τιμολόγηση της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια γερακινή παύση — δεν είναι μια περιστροφή από το γερακίσιο στο περιβόητο — είναι μια παύση, το επίπεδο του πληθωρισμού είναι υψηλό, η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και έτσι οι αγορές μπορούν να απογοητευτούν εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια», αυτός είπε.

Δεδομένης της ισχύος της αγοράς εργασίας, ο Antonucci πρότεινε ότι η μείωση των επιτοκίων «φαίνεται απίθανο σενάριο και είναι μόνο το πρώτο ζήτημα».

«Το δεύτερο είναι ότι η ένταση εδώ είναι ότι εάν η αγορά εργασίας παραμείνει ισχυρή, εάν η οικονομική δραστηριότητα δεν επιδεινωθεί τελικά σε σημείο που να έχει ένα περιβάλλον ύφεσης και αποπληθωρισμού, η Fed μπορεί να χρειαστεί να σφίξει την πολιτική πιο επιθετικά και τότε μια ύφεση συμπεριλαμβανομένης μιας ύφεσης κερδών», πρόσθεσε.

«Η Fed μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει πιο επιθετικά εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός».

Η θέση του Antonucci αντικατοπτρίζει μηνύματα από ορισμένα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αυτή την εβδομάδα, τα οποία επανέλαβαν τη σημασία της αναμονής για την παρακολούθηση της καθυστερημένης επίδρασης των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά επίσης ανέφεραν ότι τα δεδομένα δεν δικαιολογούν ακόμη μια περιστροφή.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να «κρατήσει» τα επιτόκια, ενώ η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, πρότεινε την Πέμπτη ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δικαιολογούν την παράλειψη αύξησης επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. .

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell την Παρασκευή για ενδείξεις σχετικά με την πιθανή τροχιά του FOMC.

«Ο Τζερόμ Πάουελ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη νομισματική πολιτική «stop and go» στη δεκαετία του 1970 που συνέβαλε στο στασιμοπληθωριστικό υπόστρωμα της οικονομίας και η οποία απαιτούσε μια επιθετική νομισματική πολιτική για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας. Στρατηγός στην LPL Financial.

«Αν το αναφέρει αυτό όταν μιλήσει την Παρασκευή, η αγορά θα μπορούσε να το ερμηνεύσει ως σήμα ότι, εκτός και αν βελτιωθούν σημαντικά τα δεδομένα σχετικά με τον πληθωρισμό, θα υποστηρίξει μια άλλη αύξηση των επιτοκίων».

Ο Krosby πρόσθεσε ότι η «χορωδία Fedspeak» της εβδομάδας υπενθύμισε στις αγορές ότι η εντολή της κεντρικής τράπεζας είναι να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών και ότι η FOMC είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια για να «κάνει τη δουλειά αν ο πληθωρισμός δεν συνεργαστεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr