Πέκκα Χάβιστο, Αν Λίντε σε κοινή συνέντευξη Τύπου

Η Φινλανδία έιναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε στη σουηδική τηλεόραση.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τόσο τη Σουηδία όσο και τον ανατολικό γείτονά της τη Φινλανδία να αναθεωρήσουν τις πεποιθήσεις ότι η στρατιωτική ουδετερότητα είναι το καλύτερο μέσο για τη διασφάλιση της εθνικής τους ασφάλειας.

“Γνωρίζουμε λίγο-πολύ ότι (η Φινλανδία) θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και αυτό αλλάζει ολόκληρη την ισορροπία… Εάν μια από τις χώρες μας ενταχθεί, γνωρίζουμε ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν”, δήλωσε η Λίντε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT.

Ερωτηθείσα εάν πιστεύει πράγματι ότι η Φινλανδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Λίντε είπε: «Νομίζω ότι μπορείς να το πεις με βεβαιότητα».

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία αναμένεται να λάβουν απόφαση για το αν θα ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία τις επόμενες εβδομάδες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκκα Χαβιστο δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν παρόμοιες αποφάσεις ταυτόχρονα.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr