Φοροαποφυθγή big tech

Φοροαποφυγή – μαμούθ που φθάνει έως και στα 32 δις δολάρια ετησίως, και που θα μπορούσε να καλύψει οικονομικά τον διπλό και πλήρη εμβολιασμό όλου του πλανήτη, μπορούν και απολαμβάνουν οι πέντε παγκόσμιοι κολοσσοί της τεχνολογίας – οι Amazon, Apple, Facebook, Alphabet και Microsoft.

Η αποκαλυπτική έρευνα της ActionAid

Ερευνα της οργάνωσης ActionAid, που έγινε εν όψει της συνόδου της G20 στις 21 Μαΐου για την υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας, δείχνει πως η φορολόγηση των κολοσσών της τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στη «δίκαιη επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας».

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνον από τις πέντε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, Amazon, Apple, Facebook, Alphabet και Microsoft, οι χώρες της G20 μπορεί να χάνουν έως και 32 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από φόρους που δεν αποδίδονται. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 για κάθε άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με την Action Aid.

Χάνονται φόροι 20 δις μόνον στις χώρες της G7

Η έρευνα διαπιστώνει ότι μόνον οι χώρες της G7 χάνουν φορολογικά έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους πέντε τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley. «Εάν τα παγκόσμια συστήματα φορολογίας εταιρειών ήταν δίκαια», αναφέρει η Action Aid, “οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα και να χρηματοδοτήσουν καλύτερα συστήματα υγείας για να τερματίσουν την πανδημία και να καταγράψουν ανάκαμψη”.

Η ActionAid ζητά την ουσιαστική μεταρρύθμιση της διεθνούς εταιρικής φορολόγησης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φόροι των εταιρειών αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική δράση τους και τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των φορολογικών παραδείσων.

Γυναίκες και νέοι πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα

“Όλο και περισσότερο ο κόσμος εξοργίζεται με τις απροκάλυπτες υπερβολές της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς τώρα, καθώς η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε τις ανισότητες στην οικονομία και στα συστήματα υγείας”, σχολίασε η  Τζούλια Σάντσες, Γενική Γραμματέας της ActionAid International και πρόσθεσε:

“Καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες καταρρέουν και ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα απαρτχάιντ με τα εμβόλια, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συσσωρεύουν δισεκατομμύρια κέρδη, επειδή το σημερινό παγκόσμιο φορολογικό σύστημα τους επιτρέπει να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί. Οι γυναίκες και οι νέοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα αυτής της αδικίας”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr