Την ώρα που οι Ταλιμπάν επιχειρούν να δείξουν ένα πιο «διπλωματικό» και «σοβαρό» πρόσωπο προς τη Δύση, αλλά και τις χώρες γύρω τους -Κίνα και Ρωσία, κυρίως- η Γαλλία μοιάζει ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς τους στόχους και τις προθέσεις τους για το Αφγανιστάν.

Κανένα σημάδι αλλαγής

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν δείξει «κανένα σημάδι» ότι έχουν αλλάξει μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στην Καμπούλ. «Προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα σημάδι ότι παίρνουν αυτήν την κατεύθυνση», είπε, είτε πρόκειται για «πλήρη διακοπή δεσμών με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών ή για την «άρση εμποδίων για όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα».

Στόχος οι μεταφορές ατόμων που κινδυνεύουν

Συνεπώς, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να «συλλέγει όλες τις αναφορές για άτομα που κινδυνεύουν», πιθανόν για να φύγουν από το Αφγανιστάν, πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν «ακόμη άνθρωποι» για να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου στα χέρια του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν, η Γαλλία απομάκρυνε από τη χώρα πάνω από 2.800 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.600 Αφγανών που απειλούνταν από τους Ταλιμπάν γιατί συνεργάστηκαν με τις γαλλικές δυνάμεις ή λόγω του έργου τους στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κρίσιμο το αεροδρόμιο

Όλες όμως οι αερομεταφορές που πραγματοποίησαν οι δυτικές χώρες έληξαν με την τελική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου. «Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε νέους τρόπους εξόδου όσο το δυνατόν γρηγορότερα», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. «Το ιδανικό θα ήταν η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, με μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το Κατάρ ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν για να ανοίξει ξανά «το συντομότερο δυνατόν» το αεροδρόμιο, ένα σημαντικό στρατηγικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, μετά τη διακοπή λειτουργίας του έπειτα την αποχώρηση των Αμερικανών.

Το μάθημα του Αφγανιστάν

«Το μάθημα από το Αφγανιστάν είναι ότι δεν μπορεί κανείς να επιβάλει έναν τρόπο διακυβέρνησης σε μια χώρα από έξω με στρατιωτική δύναμη όταν δεν διαθέτει την ευρεία υποστήριξη του λαού και της πολιτικής της τάξης», συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της 20ετούς αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, αντέκρουσε οποιαδήποτε σύγκριση με την παρουσία του γαλλικού στρατού στο Σαχέλ: «Βρισκόμαστε εκεί κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών. Επίσης, δεν φύγαμε από το Σαχέλ», επισήμανε.

Δεν αμφισβητείται η ισχύς των ΗΠΑ

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έκρινε επίσης ότι η καταστροφική εικόνα που άφησε η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν θα θέσει απαραίτητα υπό αμφισβήτηση την αμερικανική ισχύ. «Σε αντίθεση με όσα γράφουν πολλοί δημοσιογράφοι, δεν πιστεύω ότι το Αφγανιστάν είναι συνώνυμο της αμερικανικής παρακμής», είπε. «Το 1975 (κατά την πτώση της Σαϊγκόν) διατυμπάνιζαν το τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη στη δεκαετία του 1980, μια περίοδο έντονης ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr