Οι φόβοι των Ευρωπαίων ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream I, ο οποίος έχει μπει σε φάση συντήρησης, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.
Τι ισχυρίζεται η Gazprom
Συγκεκριμένα, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream Ι, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά. «Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ουδέν σχόλιον από το Βερολίνο
«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream Ι. «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η εγκατάσταση να γίνουν το ταχύτερο δυνατό.
Περικοπές στη ροή
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση του Καναδά να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ειδικά για να επιτευχθεί η μεταφορά της τουρμπίνας στη Γερμανία και εν συνεχεία να παραδοθεί στην Gazprom, ώστε ο αγωγός να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια. Πάντως, ο ρωσικός κολοσσός το τελευταίο διάστημα έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης, επικαλούμενος την άρνησή τους να πληρώσουν τα συμβόλαια σε ρούβλια, κατ’ απαίτηση της Μόσχας, ενώ μέχρι να ανασταλεί η λειτουργία του Nord Stream I για συντήρηση, η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία είχε μειωθεί σημαντικά, αυξάνοντας τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για επικείμενο «κλείσιμο της βάνας» από το Κρεμλίνο.


Πηγή: economico.gr