Η Gazprom διέκοψε πλήρως τη ροή φυσικού αερίου στον Nord Stream

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 έχουν διακοπεί εντελώς καθώς “διαπιστώθηκε διαρροή πετρελαίου στην κεντρική τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης Portovaya” κοντά στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom.

Αναφέρεται ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη, και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση των προμηθειών μέσω του αγωγού, ο οποίος αναμενόταν να τεθεί και πάλι σε λειτουργία νωρίς αύριο Σάββατο μετά από τρεις ημέρες εργασιών συντήρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε μειώσει την προμήθεια μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο, κατηγορώντας τα θέματα συντήρησης και τις κυρώσεις που λέει ότι εμποδίζουν την επιστροφή και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

“Τεχνική” αντίδραση στην απόφαση των G7

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να επιβάλουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

“Σήμερα, επιβεβαιώνουμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη απαγόρευση των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη διεθνή θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και πετρελαϊκών προϊόντων – η παροχή τέτοιων υπηρεσιών θα επιτρέπεται μόνο αν το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα αγοράζονται σε συγκεκριμένες τιμές, ή χαμηλότερα, που θα καθοριστούν από τον ευρύ συνασπισμό των χωρών που θα τηρούν και θα εφαρμόζουν το πλαφόν”, ανέφεραν οι επτά ΥΠΟΙΚ στην κοινή τους δήλωση.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr