Η Γερμανία επιστρέφει με επενδύσεις 100 δισ. ευρώ για την άμυνα της

«Zeitenwende»: με τη λέξη αυτή που grosso modo μεταφράζεται ως «αλλαγή πορείας» περιγράφει το Βερολίνο το τερατώδες πρόγραμμα εξοπλισμού των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από χρόνια χαλαρής προσέγγισης στις επενδύσεις στην άμυνα της χώρας, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα.

Τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Reuters, τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που η Γερμανία θα επενδύσει στην άμυνά της θα πάνε σε ένα ευρύτατο φάσμα οπλικών συστημάτων και ειδικού εξοπλισμού, μετά το σοκ που προκάλεσε στο Βερολίνο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανατροπή της αμυντικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.

Το σοκ έγινε μεγαλύτερο όταν ώρες μετά την έναρξη της εισβολής, ο Γερμανός ΓΕΑ δήλωσε ότι η Bundeswehr δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις και ότι ο ίδιος έχει βαρεθεί πλέον με την παραμέληση του στρατού της χώρας, μια πολιτική που εδράζετο και στο σκοτεινό παρελθόν της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο για την κατανομή των πόρων του τεράστιου πακέτου, σχεδόν 21 δισ. ευρώ θα επενδυθούν αποκλειστικά και μόνο στον τομέα «διοίκησης και ελέγχου», καθώς θα αγοραστούν κρυπτογραφημένοι ασύρματοι και θα αναπτυχθεί σύστημα διαχείρησης μάχης.

Κορβέτες, ελικόπτερα και στο βάθος F-35

Παράλληλα, προβλέπεται η αγορά πέντε κορβετών τύπου K-130 και υπάρχει και η επιλογή αγοράς άλλων δύο φρεγατών τύπου F-126, αλλά και ενός συστήματος αεράμυνας, μικρού και μέσου βεληνεκούς, αλλά και ενός συστήματος προστασίας από στρατιωτικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Το προσχέδιο προβλέπει, επίσης, την αγορά περισσοτέρων αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας τύπου Boeing P-8A, καθώς και ελαφρών ελικοπτέρων με βαρύτερο οπλισμό, με στόχο να εξοπλίσουν τα ελικόπτερα H145M σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέπεται η χρήση τους και ως επιθετικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των 100 δισ. -περίπου 40 δισ. ευρώ- θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, καθώς η Γερμανία προτίθεται να αγοράσει F-35, ως τα αεροσκάφη πυρηνικής κρούσης, αλλά και νέα Eurofighter με ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι με εξαίρεση τα F-35 και τις μερικώς τις φρεγάτες, σχεδόν όλο το υπόλοιπο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας έχει αναφορές στην βιομηχανία -στρατιωτική και μη- της χώρας, και ένα μεγάλο μέρος του ουσιαστικά θα επενδυθεί εντός της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr