Την αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων φαίνεται πως προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, εν μέσω σύρραξης στην Ουκρανία
Πηγή: Damen Schelde Naval Shipbuilding

Την αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων φαίνεται πως προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, τη στιγμή που οι «ψίθυροι» για το ξέσπασμα ενός νέου μεγάλου γενικευμένου πολέμου όλο και πληθαίνουν.

Δεν είναι πολύ καιρός άλλωστε από τότε που ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια προπολεμική εποχή, συμπληρώνοντας πως έχει ακόμη «πολύ δρόμο να διανύσει» μέχρι να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την απειλή που έρχεται, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση από το 1945.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια του παρελθόντος», ήταν τα λόγια του. «Είναι πραγματικός, στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει πριν από περισσότερα από δύο χρόνια».

Ενώ συνεχίζεται η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Δύση φαίνεται πως ανησυχεί όλο και περισσότερο για μια πιθανή εξάπλωση της βίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας θα προχωρήσει αυτό το τρίμηνο με μια σαρωτική αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με παραγγελίες ύψους έως και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Η κυβέρνηση θα ασκήσει το δικαίωμα αγοράς δύο πρόσθετων ναυτικών φρεγατών F126 για περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε έξι, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια και ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει επίσης μια παραγγελία αξίας έως και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για έως και 900 θωρακισμένα μεταφορικά Fuchs που κατασκευάζονται από τη Rheinmetall Landsysteme GmbH για παράδοση από το 2025, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Ο κύριος ανάδοχος για το έργο της φρεγάτας είναι μια μονάδα της Damen Schelde Naval Shipbuilding BV της Ολλανδίας και οι εταίροι της είναι η Thales SA της Γαλλίας και η γερμανική Blohm+Voss .

Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχoλιασμό.

Πιστή στον στόχο 2% του ΝΑΤΟ η Γερμανία

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσίασε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών, επιπλέον του τακτικού ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού περίπου 52 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το άλμα των δαπανών επέτρεψε στη Γερμανία να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ ετησίως στον στρατό φέτος για πρώτη φορά από τότε που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Άμυνας της συμμαχίας το 2006.

Ο Σολτς έχει δεσμευτεί ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να πετυχαίνει τον στόχο ακόμη και μετά την εξάντληση του ειδικού ταμείου το 2027, αν και η απόφαση του συνασπισμού να αποκαταστήσει ένα συνταγματικό όριο στον καθαρό νέο δανεισμό — που ανεστάλη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης — θα περιπλέξει σημαντικά την κατάσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από πλευράς του, έδειξε στους συναδέλφους υπουργούς ότι ο προϋπολογισμός της άμυνας θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το επόμενο έτος, ενώ όλα τα άλλα υπουργεία θα πρέπει και πάλι να περικόψουν τις δαπάνες, έγινε επίσης γνωστό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr