Η Γερμανία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ στη βιομηχανία ημιαγωγών (chip) τα επόμενα χρόνια, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας την Τρίτη, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εξάρτηση από τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν για τσιπ.

Η χώρα είναι σε θέση να προσελκύσει παγκόσμιους κατασκευαστές τσιπ για να δημιουργήσουν εργοστάσια προσφέροντας επιδοτήσεις στο πλαίσιο του νόμου της ΕΕ για τα τσιπ που στοχεύει να διπλασιάσει το μερίδιο του μπλοκ στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ στο 20% έως το 2030.

Η Intel τον περασμένο μήνα παρουσίασε σχέδια για να δαπανήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη δύο εργοστασίων κατασκευής τσιπ στο Μαγδεμβούργο, που θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έχει γίνει στη Γερμανία.

Το υπουργείο δήλωσε ότι ο ταϊβανέζικος κατασκευαστής ημιαγωγών TSMC έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσει σε μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία και ότι το υπουργείο βρίσκεται σε στενή επαφή με την εταιρεία για μια επενδυτική απόφαση.

Η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, βρίσκεται σε συνομιλίες με το γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας από το 2021 για την κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής στη Δρέσδη.

Από το συνολικό πακέτο, η Intel θα λάβει επιδοτήσεις αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πάνε σε άλλους κατασκευαστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των Infineon  , Globalfoundries και TSMC.

Τα χρήματα θα αντληθούν από το Ταμείο Κλίματος και Μετασχηματισμού από το 2024 και μετά, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να δώσει χρηματοδότηση μόνο για μεμονωμένα έργα μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ποσό υπόκειται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ η Γερμανία δεν έχει αποκαλύψει πόσα χρήματα θα πάνε στην TSMC, η GlobalFoundries επέκρινε τις επιδοτήσεις του Βερολίνου στον ανταγωνιστή της από την Ταϊβάν, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Thomas Caulfield να λέει στους Financial Times ότι αυτά τα κεφάλαια θα «στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό».

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr