Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ChatGPT που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας ανοίγει σοβαρές συζητήσεις για τον αντικτυπό της.

Μία από τις χώρες που φαίνεται πως έχει δεύτερες σκέψεις για την ΑΙ είναι η Ιταλία κάνοντας λόγο για πιθανές παραβιάσεις απορρήτου από την χρήση του ChatGPT.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η εθνική αρχή προστασίας δεδομένων δήλωσε ότι θα αποκλείσει και θα διερευνήσει αμέσως την OpenAI, την αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, από την επεξεργασία δεδομένων Ιταλών χρηστών. Η παραγγελία είναι προσωρινή έως ότου η εταιρεία σεβαστεί τον νόμο-ορόσημο της ΕΕ περί απορρήτου, δηλαδή τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) .

Την ίδια στιγμή, οι εκκλήσεις για αναστολή των νέων εκδόσεων ChatGPT και διερεύνηση του κατασκευαστή του OpenAI σχετικά με μια σειρά κινδύνων για το απόρρητο, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση αυξάνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Έλον Μασκ και δεκάδες ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης ζήτησαν αυτή την εβδομάδα να σταματήσουν οι ενημερώσεις του ChatGPT. Η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών BEUC κάλεσε επίσης στις 30 Μαρτίου τις αρχές της ΕΕ και των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των εποπτών προστασίας δεδομένων, να διερευνήσουν το ChatGPT.

Η αρχή είπε ότι η εταιρεία στερείται νομικής βάσης που να δικαιολογεί «τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων (…) για να «εκπαιδεύσει» τους αλγόριθμους» του ChatGPT. Η εταιρεία επεξεργάζεται επίσης τα δεδομένα που λαμβάνει με μια δόση ανακρίβειας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους FT, στις πληροφορίες που «εκτέθηκαν» περιλαμβάνονται ονόματα και επίθετα χρηστών, διευθύνσεις, ημερομηνίες λήξης πιστωτικών καρτών και τα τέσσερα τελευταία ψηφία των πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με ένα email που εστάλη από την OpenAI σε πελάτη.

Ο ιταλικός φορέας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα έχει 20 ημέρες περιθώριο για να απαντήσει στις ανησυχίες που της κοινοποιήθηκαν και να δείξει ποιες ενέργειες έχει λάβει σχετικά. Εάν η OpenAI δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ChatGPT επίσης εξέθεσε συνομιλίες χρηστών και πληροφορίες πληρωμής των χρηστών του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η ιταλική αρχή. Πρόσθεσε ότι το OpenAI δεν επαληθεύει την ηλικία των χρηστών και εκθέτει «τους ανηλίκους σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις σε σύγκριση με τον βαθμό ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους», αναφέρει επίσης το Politico.

Το OpenAI δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr