Η κακοκαιρία Daniel φέρνει ανακατάξεις σε κονδύλια και παροχές

Το ειδικό βάρος που η κυβέρνηση δίνει στην άμεση ανακούφιση τω πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel υπογράμμισε, αλλά και περιέγραψε, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Άλλα 600 εκατ. ευρώ

Εν αναμονή και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από την 87η ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, διευκρινίζοντας, παράληλα, ότι από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.

Τα μέτρα για τη ΔΕΘ

Ο υπουργός επισήμανε ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον Ιανό για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου. Όσον αφορά, δε, στα μέτρα που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, σημείωσε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση market pass, λόγω του κόστους των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Δεν αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση. Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία. Τέλος, σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια».

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Κομισιόν, διά στόματος της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιηθούν άμεσα και με ευελιξία κονδύλια περίπου 2,25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου 250 εκατ. ευρώ αφορούν κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020, που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023, άλλα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμπεριληφθούν έργα για την αποκατάσταση υποδομών και άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με ανακατανομή των πόρων του.

Μέτρα για τον Έβρο

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε και την παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και την αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, καθώς και στην περιοχή αυτή επλήγησαν τόσο πολίτες όσο και επιχειρήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και νέα προγράμματα ενίσχυσης του τουρισμούς στο νομό, όπως το «Dadia pass».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr