Εικόνες βγαλμένες από ταινία καταστροφής του Χόλιγουντ άφησε πίσω του το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Λιβύη, με τις ζημιές να μοιάζουν κυριολεκτικά βιβλικές και τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται διαρκώς.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρωθυπουργός της ανατολικής Λιβύης, Οσάμα Χαμάντ, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Al Masar από άγνωστη τοποθεσία, ανέφερε ότι «ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 2.000, ολόκληρες γειτονιές παρασύρθηκαν στη θάλασσα μαζί με τους κατοίκους τους. Εξαφανίστηκαν εντελώς». Ο Χαμάντ έδωσε μία μόνο εικόνα καταστροφής στην Λιβύη από τον τυφώνα Daniel, που έπληξε κυρίως το λιμάνι Ντέρνα. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη μεγαλύτερη εικόνα, το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Ο Τάμερ Ραμαντάν από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη ότι περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται.

«Πέντε ως έξι χιλιάδες αγνοούμενοι»

Ολόκληρα οικοδομικά μπλοκ ισοπεδωμένα, σπίτια ερειπωμένα, δρόμοι πλημμυρισμένοι από λάσπες, κομμένοι στα δύο. Πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί, κανείς δεν ξέρει. Άλλοι αναφέρουν 150, ο Χαμάντ φοβάται ότι θα ξεπεράσουν τους 2.000 σε μια χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο Αχμέντ αλ Μοσμάρι, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, μιλώντας επίσης στην τηλεόραση Al Masar. «Μόνο στην πόλη Ντέρνα υπάρχουν πάνω από δύο χιλιάδες νεκροί και προσευχόμαστε για τις ψυχές τους» είπε. «Υπάρχουν ακόμη χιλιάδες αγνοούμενοι, από πέντε ως έξι χιλιάδες αγνοούμενοι, και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί πολύ σημαντικά. Φράγματα κατέρρευσαν μέσα στη νύχτα στα νότια της Ντέρνα, το πρώτο και το δεύτερο φράγμα στο Βάντι Ντέρνα, και προκάλεσαν ροή νερού μέσα στην πόλη. Τρεις γέφυρες κατέρρευσαν εντελώς και το νερό εξαπλώθηκε μέσα στις γειτονιές. Υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές που μετακινήθηκαν προς τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων τους».

Η κυβέρνηση του Χαμάντ κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 300 θύματα θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους λίγω έξω από την Ντάρνα. Πρώτα εκείνοι, των οποίων η ταυτότητα έχει διαπιστωθεί, είπε αυτόπτης μάρτυρας. Λόγω διακοπής ρεύματος και έλλειψης χώρων οι σωροί φωτογραφήθηκαν, ωστε να μπορούν να αναγνωριστούν αργότερα. Στην Τρίπολη, όπου βρίσκεται η έδρα της ανταγωνιστικής κυβέρνησης του Αμπντελχαμίντ Ντμπέϊμπα, μεταδόθηκε ζωντανά η έκτακτη υπουργική συνεδρίαση, η οποία αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος στέλνοντας μήνυμα «ενότητας όλων των Λίβυων» μπροστά στην καταστροφή. Ο Ντμπέϊμπα έκανε λόγο για τις πιο έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων σαράντα και πλέον χρόνων.

«Χώθηκε» η Τουρκία

Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, όφειλε όμως εδώ και πάνω από ένα χρόνο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάτι που δεν το έχει πράξει. Τώρα όμως εκτός από τον εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει και μια φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Η Τουρκία που έχει τα δικά της συμφέροντα στη Λιβύη ετοιμάζεται να αποστείλει βοήθεια. Όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος Ερντογάν οργανώνονται πτήσεις με ομάδες και σκάφη διάσωσης, σκηνές και προμήθειες. Βοήθεια υποσχέθηκαν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η ΕΕ. Η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Ζορζέτ Γκανιόν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει άμεσα βοήθεια. Όπως γράφει στην πλατφόρμα Χ, σύμφωνα με πρώτες αναφορές ολόκληρα χωριά και πόλεις έχουν πληγεί σοβαρά.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, που έχει τις βασικές πετρελαιοπηγές και τους τερματικούς σταθμούς της στην ανατολική Λιβύη, κήρυξε «κατάσταση ύψιστου κινδύνου» και ανέστειλε τις πτήσεις της ανάμεσα στους τόπους παραγωγής, όπου η δραστηριότητα μειώθηκε δραστικά. Αξιωματούχος του δημοτικού συμβουλίου της Ντέρνα χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη ως καταστροφική και ζήτησε διεθνή παρέμβαση μιλώντας στο κανάλι Libya al Ahrar. Η πόλη των 100.000 κατοίκων που βρίσκεται 900 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, στέλνει έκκληση για βοήθεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr