Δεν το θέλει με τίποτα… Ο λόγος για τη ναυαρχίδα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», το οποίο εδώ και μια πενταετία είναι ακινητοποιημένο για επισκευές και διαρκώς… υποφέρει από ατυχήματα.

Φωτιά στο πλοίο

Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, λοιπόν, και ενώ το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες στο… βασανισμένο πλοίο είχαν ολοκληρωθεί και προετοιμαζόταν ο αποδεξαμενισμός του, στο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» ξέσπασε φωτιά μικρής έκτασης, χωρίς ακόμα να υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθός της και τις ζημιές που ενδεχομένως προκάλεσε.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού μπήκε σε δεξαμενή επισκευών για πρώτη φορά το 2017 στο Μουρμάνσκ για πλήρη εκσυγχρονισμό της και έκτοτε παραμένει ακινητοποιημένη, αντιμετωπίζοντας πολλαπλά προβλήματα αλλά και απρόσμενα δυστυχήματα. Τον Οκτώβριο του 2018, ένας γερανός 15 μέτρων είχε πέσει πάνω στη γέφυρα του αεροπλανοφόρου και προκάλεσε τη βύθιση της πλωτής δεξαμενής πάνω στην οποία ήταν δεμένο το σκάφος

Πίσω στο χρονοδιάγραμμα

Το 2019, ξέσπασε φωτιά στο πλοίο που κόστισε τη ζωή σε δύο στρατιωτικούς, ενώ προκλήθηκαν αρκετές ζημιές που έπρεπε να επισκευαστούν με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα να επεκταθεί. Τώρα παραμένει άγνωστο το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η νέα φωτιά, ωστόσο, σημειώνεται ότι βάσει σχεδιασμού, ο αποδεξαμενισμός του «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» θα διαρκούσε σχεδόν ένα μήνα, οπότε λογικά το όλο πράγμα πάει πίσω χρονικά.

Η κατασκευή του αεροπλανοφόρου άρχισε επί Σοβιετικής Ένωσης το 1982 και η καθέλκυσή του έγινε το 1985. Αρχικά ονομαζόταν «Ρίγα», στη συνέχεια «Λεονίντ Μπρέζνιεφ», μετά «Τμπίλισι» και τελικά πήρε το τρέχον όνομά του, δηλαδή «Ναύαρχος Κουζνετσόφ». Το 2016, και ενώ συμμετείχε στις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, ένα MiG-29K κατέπεσε στη θάλασσα καθώς τελείωσαν τα καύσιμα αναμένοντας να επιδιορθωθεί ένα καλώδιο «φρεναρίσματος» των αεροπλάνων στη γέφυρα του πλοίου.

Πλήρης εκσυγχρονισμός

Μετά από διάφορα προβλήματα που το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» έβγαλε κατά τη διάρκεια αποστολών, αποφασίστηκε το σκάφος να ελλιμενιστεί στα ναυπηγεία του Μουρμάνσκ, προκειμένου να του γίνει πλήρης εκσυγχρονισμός και επισκευές. Το όλο σχέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 300-350 εκατομμύρια ρούβλια και το ρωσικό αεροπλανοφόρο θα αποκτήσει νέα οπλικά συστήματα, λειτουργικό εξοπλισμό και αναβάθμιση στην κύρια κατασκευή του, ώστε να υπηρετήσει για ακόμα από 15 ως 25 χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από σχεδιασμού και κατασκευής του, το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» έχει διαφορετικό ρόλο και αποστολή σε σύγκριση με τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε για να το περιγράψει από τους κατασκευαστές του ήταν «βαρύ αεροπλανοφόρο καταδρομικό» και ο ρόλος του είναι να παρέχει υποστήριξη και άμυνα σε υποβρύχια στρατηγικών πυραύλου, σε σκάφη επιφάνειας (π.χ. αντιτορπιλικά) και μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρουν πυραύλους και ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr