Η κατάρρευση της στερλίνας τρομάζει περισσότερο από την ακροδεξιά Μελόνι

Η νίκη της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές και η άνοδος της ακροδεξιάς, επισκιάστηκε σύντομα από την κατάρρευση της στερλίνας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 χρόνων, μετά την ανακοίνωση του μίνι προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Πιο τρομακτική η Βρετανίδα πρωθυπουργός 

Αν και οι δύο κυρίες της πολιτικής, βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, οικονομικοί αναλυτές δήλωναν στο Bloomberg, ότι βρίσκουν τη βρετανίδα πρωθυπουργό «πιο τρομακτική».

Μια κατάρρευση του προϋπολογισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρώπης από ένα πολιτικό ατόπημα της Ιταλίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Αν και το κόμμα της Μελόνι έχει τις ρίζες του στα μετα φασιστικά κινήματα του 20ού αιώνα και η ίδια, στοχοποίησε προεκλογικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους μετανάστες και τα δικαιώματα των LGBTQ, στην πρώτη της ομιλία μετά τη νίκη, έδωσε έναν νηφάλιο τόνο, λέγοντας ότι η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί με «υπευθυνότητα».

Κραχ στις αγορές λόγω Βρετανίας

Αντίθετα, ο Υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng προκάλεσε κραχ στις βρετανικές αγορές την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών περικοπών εδώ και 50 χρόνια, για να συνεχίσει το Σαββατοκύριακο λέγοντας ότι έρχονται ακόμη περισσότερα μέτρα.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 3,7% έναντι του ευρώ και του δολαρίου ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 29,4 μονάδες βάσης στο 4,12%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ιταλικού χρέους αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,43%.

Ο μίνι προϋπολογισμός που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, δεν τρομάζει μόνο τους επενδυτές αλλά και τους βρετανούς πολίτες.

Ο Guardian εκτιμά, ότι πάνω από 14 εκατ. βρετανοί θα βρεθούν στο όριο της φτώχειας το 2023 με 2024 εξαιτίας των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τρας, ενώ πολλοί τα συσχετίζουν με τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Θάτσερ τη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, oι δάσκαλοι και οι νοσηλευτές θα δουν τους φόρους εισοδήματός τους να αυξάνονται το επόμενο έτος, ενώ τα περίφημα golden boys των τραπεζών, θα απολαμβάνουν μειώσεις φόρων πάνω από 100.000 λίρες το χρόνο.

Ενώ οι μειώσεις φόρων οδήγησαν σε μια μείωση του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος από 20% σε 19%, αυτή η μείωση θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη μεταξύ του ελάχιστου αφορολόγητου και της χαμηλότερης φορολογικής βαθμίδας.

Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα, όπως δημόσιοι υπάλληλοι και νέοι, θα πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος το 2023 από τα ακριβοπληρωμένα υψηλόβαθμα στελέχη.

Οι φορολογικές ανισότητες 

Οι φορολογικές ανισότητες και τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα έχουν οδηγήσει στο παρελθόν τη Βρετανία σε σκληρές κοινωνικές ταραχές, κάτι που δεν αποκλείεται να κληθεί να αντιμετωπίσει και η Λιζ Τρας.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr