Του Κλέμεντ Ταν

(ανταποκριτής του CNBC στη Σιγκαπούρη)

Βασικά σημεία

• Η Capvision είναι η τελευταία σε μια πρόσφατη σειρά συμβουλευτικών εταιρειών δέουσας επιμέλειας που φέρεται να έχουν τεθεί υπό κινεζική έρευνα για παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας.

• Σε συνδυασμό με τα πρόσφατα όρια πρόσβασης στις πύλες δεδομένων και πληροφοριών της Κίνας που επιβλήθηκαν στους ξένους συνδρομητές, αυξάνονται οι φόβοι εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έρχεται σε αντίθεση με τον δεδηλωμένο στόχο της υποδοχής ξένων επενδύσεων.

• Τα μέτρα επιβολής φαίνονται αυθαίρετα αφού η φράση «εθνική ασφάλεια» δεν ορίζεται επαρκώς στον πρόσφατο νόμο της Κίνας κατά της κατασκοπείας

Ο ανώτατος ανταποκριτής Clement Tan για το CNBC αναφέρει σε σημερινό του άρθρο πως η Κίνα θέλει ξένες επενδύσεις, αλλά τις θέλει με τους δικούς της όρους. Οι όροι του Πεκίνου, γράφει, δεν είναι σαφείς προς το παρόν – και αυτό έχει εγείρει ανησυχίες και πυροδότησε δεύτερες σκέψεις στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Την περασμένη Δευτέρα, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV κατηγόρησε μια εταιρεία συμβούλων για μη συμμόρφωση με τους νόμους εθνικής ασφάλειας της Κίνας. Συγκεκριμένα, η Capvision Partners με έδρα τη Σαγκάη ήταν απλά η τελευταία -χρονικά- εταιρεία που υποβλήθηκε σε τέτοιες έρευνες. Τον Μάρτιο, η αμερικανική εταιρεία δέουσας επιμέλειας Mintz δήλωσε στο Reuters ότι η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της στο Πεκίνο και συνέλαβε μέρος του κινεζικού προσωπικού της. Τον Απρίλιο, η αμερικανική εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Co φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία επισκέφθηκε το γραφείο της στη Σαγκάη.

Αυτές οι εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες τις οποίες οι εταιρείες και οι επενδυτές χρησιμοποιούν συνήθως για να καθορίσουν εάν οι προμηθευτές συμμορφώνονται με τους κανόνες και τους κανονισμούς – όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε άλλες επικράτειες. Ελέγχουν επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού, μεταξύ πολλών άλλων υπηρεσιών.

Σε μια περίοδο που η Κίνα ενθαρρύνει ενεργά τις ξένες επενδύσεις παρότι έχει πληγεί βαθιά από τη μακροχρόνια πολιτική μηδενικού Covid στη χώρα, μια τέτοια κλιμάκωση των ανησυχιών της Κίνας για τα δεδομένα πλήττει το κλίμα και φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της για την ευκολία ξένων επενδύσεων .

«Μπορεί να φαίνεται παράδοξο», δήλωσε ο Chong Ja Ian, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης που μελετά την κινεζική εξωτερική πολιτική. «Αλλά αυτό είναι λογικό επακόλουθο αν συγκρίνουμε με αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής από τη σημερινή ηγεσία της Κίνας: θέλουν περισσότερο έλεγχο σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας».

«Αυτή είναι μια κυβέρνηση που έχτισε τη νομιμότητά της στις επιδόσεις, οπότε θα ανυπομονούσαν να διατηρήσουν μια αντίληψη ελέγχου όταν η χώρα αντιμετωπίζει περισσότερες πιέσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις τώρα», δήλωσε στο CNBC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr