Κίνα μεγιστάνα

Έναν ακόμα μεγιστάνα διαπομπεύει η Κίνα, θεωρώντας ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Και αυτό, γιατί αν και οι ηγέτες της Κίνας χρειάζονται τον ιδιωτικό τομέα για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη, δεν θέλουν οι επιχειρηματίες να υπονομεύσουν , την ίδια στιγμή δεν θέλουν την κυριαρχία του κόμματος στην κοινωνία.

Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ η Κίνα έχει τιμωρήσει ή διαπομπεύσει μία σειρά από μεγιστάνες που θεωρήθηκε ότι ξεπερνούν τα όρια.

Η περίπτωση του δισεκατομμυριούχου που παράγει αγροτικά προϊόντα

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Σουν Νταγού, δισεκατομμυριούχου επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, η οποία παράγει αγροτικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

0 67χρονος Σουν έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στο Πεκίνο για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είχε φοβηθεί να θίξει δημοσίως αρκετά πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα.

Οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και κρίθηκε ένοχος για «πρόκληση καυγάδων και προβλημάτων» – μία κατηγορία που βαρύνει συχνά τους ακτιβιστές στην Κίνα, όπως αναφέρει το BBC. Άλλες κατηγορίες εναντίον του αφορούν την παράνομη κατοχή καλλιεργήσιμης γης.

Η σύλληψή του για μία διαμάχη

Είχε συλληφθεί πέρυσι μαζί με 20 συγγενείς και συνεργάτες για μία διαμάχη που είχε με μία κρατικά ελεγχόμενη φάρμα.

Ο Σουν φέρεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με Κινέζους πολιτικούς αντιφρονούντες. Ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στην Κίνα που είχαν κατηγορήσει ανοιχτά την κυβέρνηση για προσπάθεια απόκρυψης της επιδημίας γρίπης των χοίρων που είχε ξεσπάσει το 2019.

Η λίστα των επιχειρηματιών που μπαίνουν στο στόχαστρο του Πεκίνου μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τζακ Μα (Alibaba, Ant), που είχε εξαφανιστεί επί μήνες από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έπαιρναν μέτρα για να «κοντύνουν» την αυτοκρατορία του.

Ο δισεκατομμυριούχος που οδηγήθηκε στη φυλακή 

Ο Σιάο Τζιάνουα, άλλοτε έμπιστος οικονομικός σύμβουλος στην κινεζική ελίτ, συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας του Χονγκ Κονγκ το 2017.

Ο Γε Τζιαμίνγκ, μεγιστάνας του πετρελαίου, τέθηκε υπό κράτηση όπως και ο Γου Σιαοχούι, του οποίου η ασφαλιστική εταιρεία έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Waldorf Astoria στο Μανχάταν.

Ο Γου αργότερα πήγε στη φυλακή. Ο Λάι Σιαομίν, πρώην πρόεδρος μίας χρηματοοικονομικής εταιρείας, εκτελέστηκε εκείνη τη χρονιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr