Για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα των χωρών, το Xi’an H-20, το νέο βομβαρδιστικό που ετοιμάζει η Κίνα αποτελεί ένα από τα οπλικά συστήματα που πολύς κόσμος περιμένει να αποκαλυφθούν.

Τα γνωστά χαρακτηριστικά του

Για την ώρα, τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία που υπάρχουν για το Η-20 είναι ότι θα έχει σχήμα «ιπτάμενου φτερού» σαν το Β-2 των ΗΠΑ, καθώς και stealth ιδιότητες και ότι θα αποτελέσει το ένα σκέλος της «πυρηνικής τριάδας» της χώρας, μαζί με τα πυρηνικά υποβρύχια και τους πυρηνικούς πυραύλους, καθώς θα μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, η South China Morning Post παρουσίασε σε ρεπορτάζ της μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά του Η-20, τα οποία προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά σε στρατιωτικούς αναλυτές, οι οποίοι και θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά ενέχουν σημαντικές υπερβολές.

Τεράστια εμβέλεια, μεγάλο φορτίο

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Η-20 θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 45 τόνους βομβών, θα έχει εμβέλεια περίπου 7,456 μιλίων, θα μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα και θα μπορεί να εκτοξεύει και υπερηχητικά οπλικά συστήματα.

Το Popular Mechanics, συγκρίνοντας το Η-20 με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ εκφράζει πολλές αμφιβολίες για το αν τα στοιχεία του ρεπορτάζ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πχ σημειώνει ότι το B-52H Stratofortress μπορεί να μεταφέρει 35 τόνους βομβών και το B-2 Spirit 20 τόνους.

Επίσης, όσον αφορά στην εμβέλεια, το B-52H φθάνει τα 8,800 μίλια, ενώ το B-2 τα 6,904 μίλια, και σημειώνει ότι όλα μαζί τα χαρακτηριστικά που αποδίδει στο Η-20 το ρεπορτάζ ή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή το αεροσκάφος θα είναι πραγματικά τεραστίων διαστάσεων.

Τα προβλήματα

Κατ’ αρχάς, το σχήμα του «ιπτάμενου φτερού» περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλης ποσότητας βομβών, όπερ σημαίνει ότι για να κουβαλάει όλα τα όπλα που το δημοσίευμα αναφέρει, το Η-20 θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο από το τετρακινητήριο Β-2. Το Πεντάγωνο πάντως του δίνει εμβέλεια 5,281 και ικανότητα να μεταφέρει περίπου 10 τόνους βομβών.

Επίσης, η μεγαλύτερη εμβέλεια προϋποθέτει και περισσότερα καύσιμα, ήτοι ακόμα μεγαλύτερο μέγεθος για ένα αεροσκάφος το οποίο υποτίθεται ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις stealth ιδιότητές του. Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Η-20 δεν πρόκειται να είναι το «βομβαρδιστικό-θαύμα», αλλά ένα ικανό αεροσκάφος για να συμπληρώσει την «πυρηνική τριάδα» της Κίνας.

Πηγή: economico.gr