Σε ανοιχτές «εχθροπραξίες» εμπορικού χαρακτήρα κατά της Αυστραλίας προχώρησε η Κίνα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ κακή φάση.

Τεράστιοι δασμοί

Έτσι, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι αφού διαπίστωσε πρακτικές dumping, αποφάσισε να επιβάλλει προσωρινά δασμούς στα κρασιά της Αυστραλίας, κυμαινόμενους από 107,1% ως 212,1%, μετά από έρευνα για πιθανές παράνομες κρατικές επιδοτήσεις σε κρασιά της χώρας, μετά από διαμαρτυρία των οινοπαραγωγών της Κίνας.

Η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας μπορεί να αποβεί καταστροφική για τους Αυστραλούς οινοπαραγωγούς καθώς η χώρα αυτή εισάγει το 39% της παραγωγής, όσον αφορά στην αξία των πωλήσεων. Η Κανμπέρα θεωρεί ότι οι δασμοί αποτελούν αντίποινα για έρευνα που ζήτησε η Αυστραλία σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού.

Αντίποινα

Επίσης, η κυβέρνηση της Αυστραλίας τον περασμένο Αύγουστο μπλόκαρε την εξαγορά εταιρείας γαλακτοκομικών από κινεζική επιχείρηση, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο με τα συμφέροντα της χώρας», ενώ η Κίνα ανταπέδωσε, περιορίζοντας τις εισαγωγές βοδινού και βάζοντας υψηλούς δασμούς στο κριθάρι.

Μετά την ανακοίνωση των δασμών στο κρασί, η Αυστραλία δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένη» με τον υπουργό Γεωργίας, Ντέιβιντ Λιτλπράουντ να σημειώνει ότι «η σημερινή απόφαση, είναι μία σοβαρά ανησυχητική εξέλιξη, στην οποία η Αυστραλία θα αντιταχθεί δυναμικά».

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ότι οι παραγωγοί κρασιού μας πωλούν το προϊόν τους κάτω του κόστους στην Κίνα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βάση ούτε οποιαδήποτε απόδειξη για τους ισχυρισμούς αυτούς», προσέθεσε ο υπουργός.

Πηγή: economico.gr