Η Κίνα κλείνει τα λιμάνια της. Πολλά εργοστάσια κατεβάζουν ρολά

Η πολιτική «covid-zero» της Κίνας με στόχο την αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας οδηγεί σε νέες προκλήσεις τη διεθνή οικονομία, καθώς η χώρα κλείνει τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της.

Αυτό αναμένεται να έχει συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, αφού είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να προκληθούν νέες καθυστερήσεις στις εμπορικές συναλλαγές και άνοδος του κόστους των εμπορευμάτων.

Με τις προγραμματισμένες αφίξεις εμπορικών πλοίων να έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, οι μεταφορείς προειδοποιούν για ένα ντόμινο επιπτώσεων που πολύ σύντομα αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα Ευρώπης και Αμερικής. Αυτός είναι άλλωστε, και ο λόγος, για τον οποίο οι οικονομολόγοι της HSBC προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να … καθυστερήσει.

Εάν μάλιστα, η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Όμικρον συνεχίσει να εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ολόκληρη την Ασία, και κυρίως, στην Κίνα, τότε η διακοπή της παραγωγής θα είναι αναπόφευκτη, λένε οι αναλυτές

Πολλά εργοστάσια της Κίνας άρχισαν να κατεβάζουν ρολά

.Τις τελευταίες εβδομάδες παρά τον σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονταν στην Κίνα, εργοστάσια άρχισαν να κατεβάζουν ρολά. Καθυστερήσεις – ακόμη και αναβολές σε αρκετές περιπτώσεις – έχουν καταγραφεί σε παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η εμπειρία των τελευταίων 2 ετών έδειξε πως ενώ ορισμένες πόλεις όπως το Σεν Ζεν και η Σαγκάη μπορούν να διαχειριστούν τα κρούσματα με λιγότερο αυστηρά μέτρα, άλλες περιοχές όπως το Σιάν έχουν καταφύγει σε αυστηρότερους και μεγαλύτερης κλίμακας περιορισμούς όπως η εφαρμογή καθολικών lockdown, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στην κατανάλωση και σε κλάδους όπως ο τομέας των υπηρεσιών. Επιχειρήσεις όπως τα εστιατόρια, καθώς και εκείνες που συνδέονται με ταξίδια και ψυχαγωγία θα υποφέρουν από απότομες μειώσεις εσόδων ή ακόμη και προσωρινές διακοπές λειτουργίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr