Ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο στο τι μεταδίδεται μέσω διαδικτύου φαίνεται ότι θέλει να αποκτήσει το Πεκίνο, το οποίο «βάζει στο στόχαστρο» τις εφαρμογές μέσω των οποίων τα κινητά τηλέφωνα αποκτούν πρόσβαση στο internet, τους γνωστούς browsers.

Ελέγξτε τους browsers σας, ειδάλλως…

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση Κυβερνοδιαστήματος της Κίνας, η κορυφαία υπηρεσία διαδικτυακής ασφαλείας της χώρας, αποφάσισε να ελέγξει όλους τους browsers που προσφέρουν με τα κινητά τους, προκειμένου να διαπιστώσει αν συμβάλλουν στη δημιουργία «χάους» όσον αφορά στις πληροφορίες που μεταδίδονται στο διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι η Κίνα βρίσκεται πίσω από το «Μεγάλο Πύρινο Τείχος» (The Great Firewall), ήτοι οι πληροφορίες που φθάνουν μέσω διαδικτύο τυγχάνουν αυστηρού ελέγχου και λογοκρισίας, η Διοίκηση στοχεύει σε ζητήματα που αφορούν στη διασπορά φημών, σε «κίτρινους» τίτλους στα ρεπορτάζ και γενικώς σε ό,τι «παραβιάζει τις βασικές αξίες του σοσιαλισμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στο στόχαστρο τα social media

Όλο αυτό γίνεται για τα κινεζικά social media τα οποία μεταδίδουν ειδήσεις που ξεφεύγουν από τις γραμμές του καθεστώτος, ενώ η Διοίκηση έδωσε στις εταιρείες διορία μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, ώστε να «διορθώσουν» τους browser τους, καθώς εν συνεχεία, όποιος κριθεί προβληματικός θα υποστεί «αυστηρές κυρώσεις».

Και, για να φανεί ότι δεν αστειεύεται, η Διοίκηση έδωσε εντολή για «διόρθωση» των browsers τους σε πραγματικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Huawei, η Alibaba Group Holding, η Xiaomi Corp, η Tencent, η Qihoo, η Oppo και η Sogou, με την Huawei να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε «κάθαρση» του φυλλομετρητή της.

Σημειώνεται ότι  η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει εισάγει μέτρα για να ελέγξει τη ροή των ειδήσεων και να αφαιρεί από το διαδίκτυο περιεχόμενο που κρίνεται μη αποδεκτό, ενώ η Διοίκηση χαρακτήρισε ως «απολίτιστη» την ανάπτυξη των browsers για κινητά.

Πηγή: economico.gr