Η Κίνα θέτει περιορισμούς στις εξαγωγές δύο εξειδικευμένων μετάλλων που είναι βασικά για την κατασκευή ηλεκτρονικών και ημιαγωγών, καθώς η τεχνολογική μάχη με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θερμαίνεται. Το γερμάνιο και το γάλλιο είναι τα δύο αυτά μέταλλα που τραβούν ολοένα και περισσότερο τα βλέμματα πάνω τους.

Γιατί η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων;

Η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν τεχνολογικό “εμπορικό πόλεμο” που κλιμακώνεται από το 2019. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει εμπορικές μαύρες λίστες  και σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές για να αποκόψουν την Κίνα από βασικά τεχνολογικά εξαρτήματα και ημιαγωγούς ή τσιπ.

Αυτά τα κρίσιμα κομμάτια της τεχνολογίας έχουν γίνει ένα κομβικό σημείο στη μάχη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Η Κίνα δεν έχει προβεί σε πολλά αντίποινα μέχρι στιγμής, αλλά τον Μάιο χαρακτήρισε την αμερικανική εταιρεία τσιπ Micron «σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια». Τώρα, το Πεκίνο κοιτάζει σε τομείς στους οποίους έχει κάποια δύναμη – τα μέταλλα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά και τους ημιαγωγούς.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν από τους εξαγωγείς γαλλίου και γερμανίου να λάβουν άδεια πριν τη μεταφορά των μετάλλων. Το Πεκίνο εισήγαγε τους νέους κανόνες για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τι είναι το γερμάνιο και το γάλλιο;

Το γερμάνιο και το γάλλιο είναι μέταλλα που δεν βρίσκονται φυσικά. Αντίθετα, σχηματίζονται, συνήθως ως υποπροϊόν επεξεργασίας άλλων μετάλλων.

Το γερμάνιο, ένα ασημί-λευκό μέταλλο, σχηματίζεται ως υποπροϊόν της παραγωγής ψευδαργύρου. Το επίσης μαλακό, αργυρόχρωμο μέταλλο ,το γάλλιο, από την άλλη, είναι ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας μεταλλευμάτων βωξίτη και ψευδαργύρου.

Σε τι χρησιμοποιούνται ;

Το γερμάνιο έχει διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών προϊόντων και των οπτικών ινών. Το μέταλλο διαπερνάται από την υπέρυθρη ακτινοβολία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές, όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης. Τα φωτοβολταϊκά που περιέχουν γερμάνιο έχουν εφαρμογές στο διάστημα.

Το γάλλιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή της χημικής ένωσης αρσενικούχου γαλλίου, η οποία χρησιμεύει στην κατασκευή τσιπ ραδιοσυχνοτήτων για κινητά τηλέφωνα και δορυφορική επικοινωνία. Αυτή η ένωση είναι επίσης ένα βασικό υλικό στους ημιαγωγούς.

 

Η Κίνα παράγει το 60% του παγκόσμιου γερμανίου και το 80% του γαλλίου, σύμφωνα με τη Συμμαχία Κρίσιμων Πρώτων Υλών (CRM Alliance), έναν βιομηχανικό φορέα.

Το αρσενικούχο γάλλιο είναι πολύπλοκο στην παραγωγή και μόνο λίγες εταιρείες στον κόσμο μπορούν να το κάνουν. Η μία βρίσκεται στην Ευρώπη, ενώ οι άλλες βρίσκονται στην Ιαπωνία και την Κίνα, λέει η CRM Alliance.

Ποια η σημασία των περιορισμών της Κίνας;

«Είναι μια προειδοποιητική βολή, όχι ένα θανάσιμο χτύπημα», ανέφερε το Eurasia Group σε σημείωμα τη Δευτέρα.

«Αλλά αυτά τα τελευταία μέτρα έχουν πιο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και ενώ οι νέοι κανόνες απαιτούν από τους κινέζους εξαγωγείς να αποκτήσουν πρώτα άδεια, δεν εμποδίζεται αυτόματα η εξαγωγή σε συγκεκριμένες χώρες ή τελικούς χρήστες».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν εισάγουν τεράστιες ποσότητες αυτών των υλικών. Οι ΗΠΑ αγόρασαν γάλλιο αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων και αρσενικούχο γάλλιο αξίας 220 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η αγορά γερμανίου ήταν υψηλότερη, με τη χώρα να ξοδεύει σ’αυτό 60 εκατομμύρια δολάρια , ενώ η ΕΕ εισήγαγε γερμάνιο αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Άλλες χώρες είναι επίσης σε θέση να παράγουν αυτά τα μέταλλα. Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ουκρανία μπορούν να κατασκευάσουν γερμάνιο. Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Γερμανία παράγουν γάλλιο.

Υπάρχουν επίσης πιθανά υποκατάστατα αυτών των μετάλλων.

Η Κίνα βέβαια μπορεί και τα παράγει με χαμηλότερο κόστος από ό, τι αλλού, αλλά η Eurasia Group σημειώνει ότι οι κινήσεις του Πεκίνου θα έχουν «περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά, δεδομένου του στοχευμένου πεδίου εφαρμογής».

«Είναι μια τονωτική ένεση που έχει σκοπό να υπενθυμίσει σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Ολλανδία ότι η Κίνα έχει επιλογές αντιποίνων και έτσι να τις αποτρέψει από την επιβολή περαιτέρω περιορισμών στην κινεζική πρόσβαση σε τσιπ και εργαλεία υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε η Eurasia Group.

Με πληροφορίες του CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr