Η Κίνα «βγάζει δόντια» και απειλεί τις ΗΠΑ: «Θα τα πούμε στον ουρανό»

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου και μάλιστα πλέον αυτή περνά και σε δηλώσεις κορυφαίων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Θα αναπτύξουμε όπλα που θα τρομάξουν την Κίνα

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι «έχω, αν θέλετε, εμμονή με την Κίνα, εδώ και πολύ καιρό -με τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνατοτήτων και τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ και για την ασφάλεια». Ο Κένταλ παραδέχθηκε ότι «κινούνται πιο γρήγορα απ’ όσο περίμενα και έτσι έχουμε πολλή δουλειά για να κάνουμε», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η Αμερική θα αναπτύξει όπλα που «θα τρομάξουν την Κίνα».

«Ας μας συναντήσουν στον ουρανό»

Φαίνεται ότι το Πεκίνο αποφάσισε να «σηκώσει το γάντι» και να απαντήσει αναλόγως στην Ουάσινγκτον, και έτσι, ο υπαρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Γουανγκ Γουέι, δήλωσε σε πρόφατη εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες των νέων αεροσκαφών, ότι «έχω να πω μόνο ότι αν δεν μας φοβούνται, ας μας συναντήσουν στον ουρανό». Παράλληλα, ο Γουανγκ σημείωσε ότι «το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό είναι ικανό και βέβαιο ότι θα διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και θα υπερασπίσει την (σ.σ. εδαφική) ακεραιότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα και στην παγκόσμια ειρήνη».

Σε πρώτο πλάνο η AUKUS

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πρόσφατα ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία προχώρησαν στη συμμαχία AUKUS με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί ως πιθανό το σενάριο σύγκρουσης με το Πεκίνο για το ζήτημα της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ως τμήμα της. Αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον γίνεται με στόχο να μπορεί να κινητοποιήσει -αν χρειαστεί- κι άλλες τοπικές δυνάμεις στην περιοχή του ΙνδοΕιρηνικού, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθεί σε μεγαλύτερες και πιο δυσκίνητες συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ ή οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ.

Ο «πυρηνικός κίνδυνος»

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις κινήσεις της Κίνας, όσον αφορά στους πυρηνικούς εξοπλισμούς, με αναλυτή να σημειώνει ότι ο ισχυρισμός του Πεκίνου ότι επιθυμεί να διατηρήσει ένα μίνιμουμ πυρηνικού οπλοστασίου αποτροπής δεν συμβαδίζει με με την ανάπτυξη των πυρηνικών οπλικών συστημάτων, τονίζοντας ότι «έρχεται ένα σημείο στο οποίο η Κίνα θα ξεπεράσει σε αριθμό την πυρηνική απειλή που σήμερα παρουσιάζει η Ρωσία» και εξηγώντας ότι η εκτίμησή του αυτή δεν στηρίζεται μόνο στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο είναι «επιχειρησιακά τοποθετημένες».

Συζητήσεις σε επίπεδο αξιωματούχων

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα modus viventi μεταξύ των δύο πλευρών. Κίνα και ΗΠΑ έκαναν λόγο για «εις βάθος, ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις για πολλά θέματα», με εκπρόσωπο του Πεκίνου να σημειώνει ότι οι ΗΠΑ «προκαλούν και περιορίζουν διαρκώς» την Κίνα και το Πεντάγωνο να δηλώνει μεν ότι επιδιώκει να κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, αλλά και να επανεπιβεβαιώνει «τη δέσμευση να διατηρήσει τις κοινές αξίες με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή του ΙνδοΕιρηνικού».

Πρώτο βήμα θετικό…

Παρά την αμετακίνητη στάση των δύο πλευρών, αναλυτές θεωρούν ότι και μόνο το γεγονός ότι οι συζητήσεις αυτές, μεταξύ του αρχιστράτηγου Χουάνγκ Ζουεπίνγκ και του υφυπουργού Άμυνας με αρμοδιότητα την Κίνα, Μάικλ Τσέις, ολοκληρώθηκαν ομαλά και ότι υπήρξε ουσιαστική συζήτηση αποτελεί ένα θετικό βήμα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες αυτές είναι οι πρώτες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr