Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλά για

Η πρόεδρός της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι «εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως έχει αυτή τη στιγμή, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν το τέλος του τρέχοντος έτους»

«Πόση αύξηση, πόσες φορές, μένει να φανεί και συνδέεται με τη ροή των μακροοικονομικών στοιχείων», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να καταργήσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο για να ανοίξει τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων ακόμη και από εκείνο τον μήνα.

Τον Ιούνιο οι αποφάσεις

Οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, αν και είναι ήδη «πεντακάθαρο» ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη θα είναι μέρος της πραγματικότητας, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να διακόψουμε το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων μας τον Ιούλιο» δήλωσε ο Γκίντος. «Για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να δούμε τις προβλέψεις μας, τα διαφορετικά σενάρια», αλλά «από τη σημερινή οπτική γωνία, τον Ιούλιο είναι πιθανό και τον Σεπτέμβριο, ή αργότερα, είναι επίσης πιθανό. Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και μόνο τότε θα αποφασίσουμε».

Το βασικό σενάριο

Την εκτίμηση πως η πορεία… ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι λιγότερο επιθετική από όσο προεξοφλούν οι αγορές χρήματος διατυπώνει σε έκθεση της η ING.

Στο βασικό σενάριο της ING, η ΕΚΤ τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ξεκινά την άνοδο των επιτοκίων με μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και άλλες 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο.

Πέραν αυτού περιμένει μόνο δύο επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων το 2023, που θα διαμορφώσουν το επιτόκιο στο 1% μέχρι τα τέλη του 2023 και καμία αύξηση το 2024.

Στο σενάριο αυτό, οι προβλέψεις που θα καταγραφούν το Σεπτέμβριο παραπέμπουν σε μια πτώση του πληθωρισμού γύρω στο 2% βραχυπρόθεσμα. Η σταδιακή ομαλοποίηση γεφυρώνει ουσιαστικά το χάσμα στους κόλπους του συμβουλίου, ανάμεσα στα περιστέρια και τα γεράκια.

Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να ανακοινωθεί με στόχο να αντιμετωπίσει το άνοιγμα του spread στην αγορά ομολόγων μεταξύ των κρατών μελών.

Στο σενάριο αυτό η ΕΚΤ κάνει ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην πολιτική ομαλοποίησης, ήτοι το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και το τέλος των αρνητικών επιτοκίων και την πολιτική σύσφιγξης, ήτοι τη δρομολόγηση μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων.

Στο σενάριο αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να αρχίσει να χάνει έδαφος, κάτι που θα αναγκάσει την Fed ακόμη ίσως και να μελετήσει την πιθανότητα αντιστροφής της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής το 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr