Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για τα F16 όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, η οποία σημείωσε ότι παραμένει η αντίθεση του Μπομπ Μενέντεζ για την πώληση αλλά και την αναβάθμισή τους.

Το Κογκρέσο έχει τον τελευταίο λόγο στον τομέα των διεθνών πωλήσεων και ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στην Γερουσία έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη. Δεν έγινε γνωστό ακόμa το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ερωτήθηκε από τους Έλληνες ανταποκριτές (ΕΡΤ, Hellas Journal και ΑΠΕ-ΜΠΕ) αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ούτε να τις διαψεύσει.

Από την πλευρά των ενδιαφερομένων νομοθετών, έγινε γνωστό ότι δεν έχουν λάβει ακόμα ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεν. αν δηλαδή, τελείωσαν ή όχι οι διαπραγματεύσεις.

Εφ’ όσον έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με συμφωνία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ καθώς και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Θυμωμένος ο Μενέντεζ

Οι επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας και οι επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, έχουν δικαίωμα να «παγώσουν» την διαδικασία της πώλησης των F-16. Την Τετάρτη, ο κ. Μενέντεζ ενημέρωσε συνομιλητές του ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει αυτή την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellas journal, ο Αμερικανός γερουσιαστής είναι θυμωμένος και με τις αήθεις επιθέσεις που δέχεται η αρμενικής καταγωγής σύζυγος του από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία λαμβάνουν εντολές από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Το Κογκρέσο έχει τον τελευταίο λόγο

Θυμίζουμε ότι το αμερικανικό Το Κογκρέσο έχει τον τελευταίο λόγο στον τομέα των διεθνών πωλήσεων πολεμικού υλικού.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει ότι ο κ. Μενέντεζ θα σταματήσει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που του προσφέρει η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε -διότι έχει μεγάλη σημασία- ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τζειμς Ρις (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο) δήλωσε στην Καθημερινή και την Λένα Αργύρη ότι:

“Για να προχωρήσει μια τέτοια πώληση με την απαραίτητη στήριξη του Κογκρέσου θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν πολλά από τα αγκάθια στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε:

«Βάσει της πολιτικής μας, δεν σχολιάζουμε δημοσίως ούτε επιβεβαιώνουμε τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη συνεργασία τους με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα.”

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr