Plan B νευραλγικοί τομείς

Τη δημιουργία ενός έκτακτου Plan B εργασίας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του κοροναϊού σε συγκεκριμένη υπηρεσία, ζητεί άμεσα με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών από όλους τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Το συγκεκριμένο έγγραφο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγον και έχει αποσταλεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να αποδεκατιστούν από υπαλλήλους νευραλγικές για τη λειτουργία του Δημοσίου υπηρεσίες λόγω της αυξημένης διασποράς.

Τί αναφέρεται στο έγγραφο

Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ.

Οπως ζητείται, ο αρμόδιος προϊστάμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο είναι κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ.

Το σταυρόλεξο 

Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς υπαλλήλους, οπότε σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά κρούσματα θα πρέπει να μεταφερθούν υπάλληλοι από άλλη υπηρεσία, η οποία μπορεί για μικρό χρονικό διάστημα να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη λειτουργία της, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Επισημαίνει, πάντως, ότι αυτή τη φορά το σταυρόλεξο είναι πιο εύκολο, καθώς ανάλογο έγγραφο είχε εκδοθεί και στις 16.3.2020, όταν φάνταζε πιθανό το σενάριο να χρειαστεί να «κλείσει» όλος ο δημόσιος τομέας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Επίσης, σε αυτή τη φάση οι ημέρες καραντίνας –και άρα αναρρωτικής άδειας που προβλέπονται για το Δημόσιο– είναι μόλις πέντε. Τον αριθμό των απαραίτητων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία θα αποφασίσει ο αρμόδιος προϊστάμενος, ο οποίος γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν και τι θεωρείται «κρίσιμη λειτουργία».

Το νευραλγικό υπουργείο Εσωτερικών 

Χαρακτηριστικά, τα ΚΕΠ θεωρούνται σαφώς υπηρεσίες πρώτης γραμμής, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν με λιγότερους υπαλλήλους για μερικές ημέρες εφόσον αρκετά πιστοποιητικά εκδίδονται πλέον διαδικτυακά.

Οσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μείνει χωρίς υπαλλήλους εν μέσω πανδημίας το τμήμα Πειθαρχικής Ευθύνης και Δεοντολογίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων, οπότε σε περίπτωση κρουσμάτων θα πρέπει να μεταφερθούν υπάλληλοι από άλλη υπηρεσία.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει μεταφορά υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο, ενώ επίσης το ανώτατο ποσοστό τηλεργασίας για το Δημόσιο –όπου αυτό είναι εφικτό– έχει καθοριστεί στο 50%.

Αντίστοιχη πρόνοια πρέπει να υπάρξει και στους δήμους. «Οι διοικητικές υπηρεσίες ενός δήμου μπορούν να λειτουργήσουν για λίγες ημέρες με λιγότερο προσωπικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν υπάλληλοι στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού ή στην αποκομιδή απορριμμάτων», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυξάνονται τα κρούσματα στα Σώματα Ασφαλείας

Την ίδια ώρα, αποδεκατισμένες λόγω COVID είναι οι περισσότερες κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι τέτοια η πίεση, που οι διοικητές τους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, καθώς η προσοχή τους επικεντρώνεται όχι στη δίωξη του εγκλήματος, αλλά στο ποιοι αστυνομικοί και για ποιο χρονικό διάστημα θα απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους και πότε θα επιστρέψουν σε αυτά.

Σε ένα από τα πλέον κρίσιμα τμήματα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράδειγμα, από ένα σύνολο 90 και πλέον αστυνομικών, εκτός υπηρεσίας βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάνω από 15 αστυνομικοί που διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Είναι στο σύνολό τους ασυμπτωματικοί και διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από COVID μόνο έπειτα από μοριακό τεστ. Στα self και rapid τεστ έβγαιναν αρνητικοί, γεγονός που κατατείνει στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των θετικών στον ιό αστυνομικών θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Ανάλογη εικόνα και στη ΓΑΔΑ 

Παρομοίως, σε διεύθυνση που στεγάζεται στους τελευταίους ορόφους της ΓΑΔΑ, ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα δέκα.

Οι επικεφαλής της, μάλιστα, έχουν αποφασίσει να μην επαναφέρουν στην υπηρεσία τους νοσήσαντες έπειτα από πενθήμερη καραντίνα, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να παραμένουν μεταδοτικοί, και άρα επιπλέον αστυνομικοί να βγουν σύντομα εκτός υπηρεσίας προσβεβλημένοι από τον ιό.

Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα στελέχη αρκετών ακόμα υπηρεσιών ασφαλείας της Αθήνας, αλλά και οι υπηρετούντες στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr