Οριστικό τέλος στη φημολογία περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, που πυροδοτήθηκε μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το -πανθομολογουμένως επιτυχημένο- ταξίδι του στις ΗΠΑ έθεσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι, όπως έχει πει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας», ενώ παράλληλα επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης ο οποίος είναι και πάλι η «καθαρή εντολή για μια αυτοδύναμη Ελλάδα».

F-35: Σχεδιασμός σε βάθος χρόνου της άμυνας της χώρας

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αγοράς από την Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ και τις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (ΚΥΣΕΑ, κ.λπ.), ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεωρεί την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας ως κορυφαία προτεραιότητα και ότι στο πλαίσιο αυτό, κάνει σχεδιασμό σε βάθος χρόνου της άμυνας της χώρας, πέρα από τα όρια του εκλογικού κύκλου, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν, αλλά και θα υπάρξει διαπραγμάτευση για τους καλύτερους όρους για την αγορά αυτή.

Μάλιστα, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις δημοσιονομικές συνέπειες του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η όλη διαδικασίας της αγοράς των F-35 θα διαρκέσει περίπου ως το 2028, οπότε η χώρα θα έχει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να την υλοποιήσει.

Για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στα καύσιμα και στο ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε για το «εθνικό σχέδιο» για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, που αποτελούσε και την βασική της προτεραιότητα στην παρούσα φάση. Επίσης, σημείωσε ότι από τα τρία εκατομμύρια δικαιούχων της επιδότησης καυσίμων, αίτηση για να την λάβουν έκαναν μόνο τα δύο εκατομμύρια, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο να μην μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη σχετική εφαρμογή.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί διαρκείς ελέγχους, αλλά και εξετάζει σε βάθος την αγορά καυσίμων στη χώρα, προκειμένου να εντοπίσει πιθανές στρεβλώσεις και να δει πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Από την άλλη, πάντως, απέκλεισε στην παρούσα φάση παρεμβάσεις στον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τέτοιους έμμεσους φόρους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα του κράτους.

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δεσμευτικές για τους καταναλωτές πολιτικες, αλλά τόνισε ότι η σημασία της θα πρέπει να επικοινωνηθεί, με έμφαση στα οφέλη -κυρίως οικονομικά- που η πρακτική εξοικονόμησης παρέχει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr