Η χρηματοδότηση , ιδιαίτερα προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο αφού τα μηνύματα που φθάνουν στα υπουργικά γραφεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το επόμενο διάστημα.

  • Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι ακόμη και «επιχειρήσεις με σχετικά μικρές εκκρεμότητες με την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να πάρουν δάνεια έστω και για κεφάλαιο κίνησης».

Πρέπει με κάθε τρόπο να ρυθμίσουν αυτές τις οφειλές ώστε να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όμως πολλές από αυτές λόγω της πανδημίας και του lockdown υποφέρουν από την έλλειψη μετρητών ενώ έχουν και στα συρτάρια τους επιταγές  πελατών, η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.

Σταϊκούρας: Πιέζουμε τις τράπεζες να ανοίξουν τις χρηματοδοτήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό επιβεβαίωσε ότι «το πολιτικό σύστημα ασκεί πιέσεις ώστε το τραπεζικό σύστημα να επαναξιολογήσει τη στάση του σε ό,τι αφορά τον όγκο των χρηματοδοτήσεων και το κόστος της χρηματοδότησης της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Είναι σαφές ότι στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι ευχαριστημένοι τόσο με το ρυθμό χορήγησης δανείων όσο και με το ύψος των επιτοκίων και θεωρείται δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και θα ανακοινωθούν μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και των μεσαίων, στον τραπεζικό δανεισμό. Άλλωστε οι συσκέψεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των τραπεζών αλλά και των επιχειρήσεων είναι συνεχείς ώστε να βρεθεί λύση σε αυτό το  ακανθώδες θέμα.

Οι δυσκολίες που έχουν οι επιχειρήσεις για πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αποτυπώνονται και σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία “Palmos Analysis”, από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2021, σε δείγμα 218 επιχειρήσεων για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Μία στις τρεις επιχειρήσεις βλέπουν πιο αυστηρά κριτήρια δανεισμού

Μία στις τρείς επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα κριτήρια δανεισμού από τις τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο είναι πιο αυστηρά ενώ μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις θεωρεί ότι τα κριτήρια έχουν χαλαρώσει.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με δείγμα 218 επιχειρήσεις , μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν εκφέρει γνώμη για το θέμα των κριτηρίων , ενδεχομένως επειδή αυτές οι επιχειρήσεις δεν προσφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για την χρηματοδότηση τους, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

“Σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης της επιχείρησής, τους τελευταίους τρεις μήνες, διαφαίνεται γενικά ότι η χρήση εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης κάθε μορφής έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο, ενώ αυξήθηκε ελαφρά κατά μέσο όρο η εσωτερική χρηματοδότηση/αύξηση μετοχικού κεφαλαίου” τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΒΕΘ.

Μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνουν ότι, κατά το τελευταίο τρίμηνο, έχει παραμείνει αμετάβλητος, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ο αριθμός των απορριφθέντων αιτημάτων τους προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων. Μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνει ότι  αυξήθηκε ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις τράπεζες ενώ περίπου οι μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο αριθμός των αιτημάτων τους παρέμεινε αμετάβλητος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr