Η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια παρέμβαση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές

Η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια παρέμβαση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και κλιμακωτή στήριξη, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη να είναι ιδιαίτερα σημαντική και να διαρκέσει όλο τον χειμώνα.

Όπως μετέδωσε το MEGA, έχει δημιουργηθεί μία συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου, ενώ γίνεται μία προσπάθεια να ενταχθεί και η Γαλλία σε αυτό το «μπλοκ» – και μάλλον σε αυτό τον στόχο έγκειται και η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη και Μακρόν στο Παρίσι – το οποίο ζητά να υπάρξει μία ισχυρή παρέμβαση για να μπει πλαφόν στην τιμή όλου του φάσματος της ενέργειας, όχι μόνο στο ρωσικό αέριο δηλαδή.

Κλιμακωτή στήριξη για το ρεύμα – Διαφωνία με τους παρόχους

Υπάρχει ένα ζήτημα με τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίοι πρέπει να ανακοινώσουν την ερχόμενη Τρίτη τις τιμές – κάτι που πρέπει να κάνουν κάθε μήνα.

Και αυτό, επειδή οι πάροχοι ήθελαν πρώτα να περιμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ύψος της στήριξης. Ωστόσο, την Τρίτη θα ανακοινώσουν τις τιμές και μετά θα έρθουν οι ανακοινώσεις για το τι ακριβώς θα γίνει με τους λογαριασμούς.

Έρχονται νέες παρεμβάσεις

Στην Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση «ήδη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως ανακοίνωσε στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για α’ κατοικία και εξοχικά και με πρόσθετο μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.

«Θα δίνει κίνητρα στους πολίτες, ουσιαστικά με ακόμη πιο μειωμένη τιμή, σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Θα ανακοινωθεί και παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι «στο τραπέζι» επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο, με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

«Με μια επιδότηση στην αντλία, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, ώστε να ωφεληθούν εκείνοι που πλήττονται περισσότεροι, οι ευάλωτοι», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έτσι θα δοθεί και η δυνατότητα να συνεχιστεί η οριζόντια επιδότηση στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα εκμεταλλεύεται και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για την στήριξη της κοινωνίας

Η κυβέρνηση ποντάρει στην θετική πορεία της οικονομίας, αφού τα έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο εκτοξεύθηκαν, καθώς πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα +10 εκατ. ευρώ, αντί ελλείμματος 5,9 δις που είχαμε προϋπολογίσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr