κυβέρνηση Λιβύης

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη έλαβε χώρα την Κυριακή, με την κυβέρνηση της Λιβύης να απορρίπτει την απόφαση του προεδρικού συμβουλίου της χώρας να παύσει από τα καθήκοντά της την υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Αλ Μανγκούς λόγω καταγγελιών για «μονοπώληση της εξωτερικής πολιτικής». Μία απόφαση, που κατά πολλούς, είχε ληφθεί κατόπιν προτροπής της Άγκυρας και ανετράπη λόγω των πολυεπίπεδων πιέσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Αυξάνεται η ένταση στη Λιβύη 

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και προεδρικού συμβουλίου είναι πιθανό να αυξήσει τις πολιτικές εντάσεις στη Λιβύη, λιγότερο από επτά εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

Έρχεται επίσης λίγες μέρες πριν από μια διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι, η οποία αναμένεται να πιέσει για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας όπως έχει προγραμματιστεί στις 24 Δεκεμβρίου.

Αποκλειστικό καθήκον του πρωθυπουργού η έρευνα για κυβερνητικούς αξιωματούχους

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – πιθανότατα κατόπιν των έντονων παρασκηνιακών αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα – ανέφερε σε δήλωση ότι το προεδρικό συμβούλιο δεν έχει το δικαίωμα να αναστείλει την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς και χαιρέτισε τις προσπάθειες της υπουργού ως επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας.

Επισήμανε επιπλέον το έργο της σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Τρίπολης τον περασμένο μήνα, με στόχο την επίλυση των πιο ακανθωδών ζητημάτων της χώρας πριν από τις γενικές εκλογές.

Η κυβέρνηση είπε ότι ο ορισμός των μελών της κυβέρνησης και η αναστολή των καθηκόντων τους ή η έρευνα εις βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων είναι καθήκοντα αποκλειστικά του πρωθυπουργού.

Γιατί κατηγόρησε το προεδρικό συμβούλιο την Μανγκούς

Το προεδρικό συμβούλιο, ένα τριμελές όργανο που λειτουργεί ως συλλογική προεδρία της χώρας μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος στις εκλογές του Δεκεμβρίου, αργά το Σάββατο ανακοίνωσε πως παύει από τα καθήκοντά της την Μανγκούς και της απαγόρευσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Κατηγόρησε δε την υπουργό ότι λειτουργούσε μονομερώς και δεν συντόνιζε τις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής με το συμβούλιο.

Η εκλογική υπηρεσία της χώρας, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία εγγραφής για προεδρικούς και κοινοβουλευτικούς υποψήφιους θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. η υπηρεσία ανέφερε ότι οι πιθανοί υποψήφιοι έχουν προθεσμία έως τις 22 Νοεμβρίου για να εγγραφούν για να διεκδικήσουν την ανώτατη θέση της χώρας, ενώ οι υποψήφιοι του κοινοβουλίου έχουν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου για να δηλώσουν τις υποψηφιότητές τους.

Και άλλες προκλήσεις στο τραπέζι 

Η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις, όπως ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με τους διαφορετικούς εκλογικούς νόμους που ισχύουν στις διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και τις περιστασιακές μάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων.

Άλλα μεγάλα εμπόδια στο δρόμο προς τις κάλπες αποτελούν το βαθύ ρήγμα που παραμένει ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση της χώρας, αλλά και η παρουσία χιλιάδων ξένων μαχητών και στρατευμάτων – ανάμεσά τους και τουρκικών – την αποχώρηση των οποίων ζητούν μετ’ επιτάσεως η επίσημη κυβέρνηση μέσω της Μανγκούς, αλλά και η διεθνής κοινότητα, σε πείσμα των επιδιώξεων του Ερντογάν.

Από το newsroom του Economico, με  πληροφορίες από alaraby.co.uk

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr