Ουκρανία

Μπορεί τα ξημερώματα του Σαββάτου – κυριολεκτικά στο παρά πέντε – να αποτράπηκε η αναστολή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ωστόσο, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο έχει βαρύ κόστος για την Ουκρανία.

Απαλοιφή

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ απάλειψαν προς το παρόν περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία σε ένα νόμο που ψηφίστηκε το Σάββατο για να αποφευχθεί το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σηματοδοτώντας ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του αγώνα του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψαν τη βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο σε ένα νομοσχέδιο που πέρασε και από τα δύο σώματα λίγες ώρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση -τουλάχιστον προς το παρόν- αποτέλεσε πλήγμα για τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και νομοθέτες στην Ουάσινγκτον για να παρακαλέσει προσωπικά για νέα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πυραύλων ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Ουκρανία ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ δεν θα σταματήσει και ότι η βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί με ξεχωριστό νομοσχέδιο στην πορεία.

Έκκληση Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του το Σάββατο ότι “η συντριπτική πλειοψηφία του Κογκρέσου ήταν σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία” και ότι αναμένει από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να βοηθήσει στην εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης. “Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να διακοπεί η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία“, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Αναμένω πλήρως ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα τηρήσει τη δέσμευσή του προς τον λαό της Ουκρανίας και θα εξασφαλίσει την έγκριση της υποστήριξης που απαιτείται για να βοηθηθεί η Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή“.

Λίγα λεπτά αφότου η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις βραχυπρόθεσμες δαπάνες, οι ηγέτες των Δημοκρατικών στη Βουλή απαίτησαν από τον Μακάρθι να επιτρέψει την ψηφοφορία για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία όταν η Βουλή επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα. Ο Μακάρθι έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να συνδέσει τη βοήθεια με αλλαγές στη συνοριακή πολιτική των ΗΠΑ, στις οποίες αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί. Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων που υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας δήλωσαν ότι θα εργαστούν για την έγκριση περαιτέρω βοήθειας.

Ζωτικής σημασίας

Τις προσεχείς εβδομάδες, αναμένουμε ότι η Γερουσία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει κρίσιμη και συνεχή υποστήριξη σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας στην Ουκρανία“, δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ σε κοινή δήλωση με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ και άλλους γερουσιαστές. Ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, ο ανώτερος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα διατηρηθεί και ότι δεν υπάρχει “καμία απολύτως αμφιβολία” για την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Δεν είναι το τέλος της διαδικασίας χορήγησης πιστώσεων“, δήλωσε. “Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα παραμείνει στο τέλος“. Η συνεχής υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι ζωτικής σημασίας για τον Ζελένσκι, καθώς οι δυνάμεις του αγωνίζονται να προχωρήσουν εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων που εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 17% της επικράτειάς του, τροφοδοτώντας τις αμφιβολίες για την ικανότητά του να τα εκδιώξει εντελώς.

Προβληματισμοί

Ο Μακόνελ είναι από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ουκρανίας. Ωστόσο, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υποστηρίζουν ευρύτερα τον αγώνα της χώρας, δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Κιέβου σε ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο χωρίς να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας. Υπάρχει επίσης κάποιο ερώτημα σχετικά με το πόσο επειγόντως η Ουκρανία χρειάζεται πρόσθετα χρήματα, δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περίπου 44 δισ. δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις αρχές του 2022 και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έλλειψης υλικού, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος του ίδιου του αμερικανικού στρατού. Το Πεντάγωνο έχει “εξαντλήσει σχεδόν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία” και ένα χρηματοδοτικό κενό θα καθυστερούσε ή θα περιόριζε επείγουσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας και των πυρομαχικών, ανέφερε ο Ελεγκτής Μάικλ ΜακΚορντ σε επιστολή του προς τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή.

Ρωγμές

Πάντως, πλέον παρατηρούνται ρωγμές στην υποστήριξη προς το Κίεβο, με την Πολωνία, έναν βασικό σύμμαχο, να απειλεί αυτόν τον μήνα να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων σε μια διαμάχη για τις αποστολές σιτηρών. Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες του Ζελένσκι να κερδίσει μεγάλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου στη Γ.Σ. του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ο Μακάρθι, ο οποίος έχει ζητήσει λογοδοσία για τα ποσά που έχουν ήδη δοθεί στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι απέρριψε το αίτημα του Ζελένσκι να απευθυνθεί εκ νέου στο Κογκρέσο, επειδή οι νομοθέτες δεν είχαν χρόνο σε μια “πολυάσχολη εβδομάδα“.

Οι σκληροπυρηνικοί στο κόμμα του Μακάρθι είπαν ότι οι ΗΠΑ θα ήταν καλύτερα να κατευθύνουν περισσότερα χρήματα στον αμερικανικό στρατό για να προετοιμαστούν καλύτερα για οποιαδήποτε άμεση μάχη εναντίον της Κίνας ή της Ρωσίας. Η απόφαση του Μακάρθι να αψηφήσει τους υπερσυντηρητικούς για το βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο δαπανών, ωστόσο, θα μπορούσε να τον απελευθερώσει από τη μέγγενη της ακροδεξιάς, αν και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος θα δεχθεί πρόταση μομφής από τους ακραίους του GOP στη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr