Ελλάκτωρ

Σοβαρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στην Reggenborgh, εταιρεία που φιλοδοξεί να διεκδικήσει κυρίαρχο ρόλο στον κατασκευαστικό κλάδο στην χώρα μας , η παραίτηση της κυβέρνησης Ρούτε, στην Ολλανδία. Οι σχέσεις του Ολλανδικού fund και της κατασκευαστικής VolkerWessels που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, είχαν και πιθανώς έχουν ισχυρούς δεσμούς με την απερχόμενη κυβέρνηση Ρούτε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσωπα όπως ο Eelco Block διατηρούσε θέση συμβούλου της Ολλανδικής κυβέρνησης και ήταν μέλος της κατάσκευαστικης VolkerWessels και σύμβουλος της Reggenborgh.

Ο προβληματισμός της Αθήνας 

Είναι σαφές ότι οι ισχυρές διασυνδέσεις του επενδυτικού ομίλου που είναι ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ και διεκδικεί να αγοράσει και την “Ελλάκτωρ”, με την απερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση, που κατέρρευσε εξαιτίας του σκανδάλου για κακοδιαχείριση προβληματίζει έντονα την Αθήνα καθώς κανείς δεν ξέρει που φτάνουν οι σχέσεις της εταιρείας με την παραιτηθείσα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Reggenborgh ερευνάται ήδη από την ελληνική και την ολλανδική επιτροπή ανταγωνισμού καθώς και από την ΕΕ για απόπειρα δημιουργίας μονοπωλίου στον κλάδο των κατασκευών , υπερσυγκέντρωσης και δημιουργία συνθηκών «καρτέλ» στην Ελληνική αγορά.

Με αυξημένο μερίδιο

Εν τω μεταξύ στο 25,5% των μετόχων αυξάνουν την συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ οι δύο Έλληνες εφοπλιστές κ.κ. Καυμενακης και Μπακος, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα τους να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην εταιρεία.

Το ελληνικό δίδυμο, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να οδηγήσει την Ελλάκτωρ σε μια νέα εποχή και θα κινηθεί μακριά από λογικές «καρτέλ», «μονοπωλίων» κλπ.

Άλλωστε και η εν εξελίξει έρευνα της επιτροπής ανταγωνισμού δεν τους αφορά, με δεδομένο ότι δεν είχαν ούτε έχουν συμμετοχές σε άλλες εταιρείες του ίδιου κλάδου, κάτι που προφανώς συμβαίνει με το ολλανδικό fund, το οποίο ελέγχει ήδη την ΓΕΚ και διεκδικεί και την Ελλάκτωρ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό όχι μόνο στην επιτροπή ανταγωνισμού , αλλά και στην κυβέρνηση, σχετικά με την … δραστηριότητα και τις επιλογές των Ολλανδών.

Η μάχη των συμφερόντων 

Συγκεκριμένα, μετά τους κ.κ. Μυλωνογιάννη και Ξενόφο που προτείνονται από τους Ολλανδούς για καίριες θέσεις στην Ελλάκτωρ, ενώ μέχρι πριν από 15 ημέρες έδιναν σκληρές μάχες υπέρ των συμφερόντων της ΓΕΚ, ερωτήματα προκαλούνται για δυο ακόμη «εκλεκτούς» των ξένων: Πρόκειται για τους κ.κ. Τουμπουρο και Παναγιώτοπουλο, οι οποίοι επίσης προτείνονται από την regenborgh για θέσεις – κλειδιά στην Ελλάκτωρ, ενώ και οι δύο είναι ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιρειών.

Κατά συνέπεια το πρώτο εύλογο ερώτημα που θα τεθεί είναι το ποια συμφέροντα θα υπηρετήσουν εάν οι Ολλανδοί κερδίσουν την μάχη; Τα προσωπικά τους η εκείνα των μετόχων της Ελλάκτωρ;

Θέμα αξιοπιστίας

Το κρίσιμο ερώτημα πού τίθεται είναι πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας όμιλος , όταν οι κινήσεις του ελέγχονται από τις επιτροπές ανταγωνισμού δυο χωρών και από την αντίστοιχη επιτροπή της ΕΕ, θέτουν πλέον στην ολλανδική Reggenborgh μέτοχοι της Ελλάκτωρ , τραπεζικοί παράγοντες αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

Το ερώτημα αυτό , αποτελεί συνέχεια της… δυσφημιστικής καμπάνιας που έχουν ξεκινήσει οι Ολλανδοί με βασικό μότο ότι είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση για την Ελλάκτωρ .

Ωστόσο , την ώρα που προβάλλεται αυτό το επιχείρημα το ολλανδικό fund ελέγχεται από σειρά ανεξάρτητων αρχών σε Ελλάδα και Ολλανδία για συγκεκριμένα ζητήματα όπως είναι η απόπειρα δημιουργίας μονοπωλιακών συνθηκών, η δημιουργία καρτέλ, ο έλεγχος τιμών στην αγορά των κατασκευών και παράλληλα , ο προβληματισμός και σε πολιτικό επίπεδο είναι πλέον έντονος καθώς κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να συνδεθεί όχι μόνον με τον αφελληνισμό των κατασκευαστικών εταιρειών , αλλά και με μια επιχείρηση καταστρατήγησης των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην χώρα.

Το ολλανδικό fund εξελίσσεται σε πρόβλημα και για τις τράπεζες καθώς δεν θα θελήσουν να εμπλακούν σε μια υπόθεση που τελεί υπό έρευνα .

Στον αντίποδα , το δίδυμο των Ελλήνων εφοπλιστών κ.κ. Καυμενακη και Μπακου εμφανίζεται ως η πιο ασφαλής λύση , με δεδομένο ότι κινούνται ψύχραιμα
Και μεθοδικά και – κυρίως- δεν εμπλέκονται με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη καθώς δεν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ούτε είναι τοποθετημένοι σε … πολλά ταμπλό .

Πηγή: economico.gr