Ερντογάν επιτόκια

Η λίρα μπορεί να καταρρέει και οι τούρκοι πολίτες να αγοράζουν λάδι και ζάχαρη με δελτίο, ο Ταγίπ Ερντογάν όμως επιμένει στον… οικονομικό ανένδοτο των χαμηλών επιτοκίων εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού.

Ο τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε για μια ακόμη φορά πως δεν θα υποστηρίξει ποτέ αυξήσεις επιτοκίων και «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ πάνω σε αυτό», υπεραμυνόμενος και πάλι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που τροφοδοτεί την ιστορική υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο, με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν, ότι η πρόσφατη αστάθεια των ισοτιμιών δεν βασίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για την προώθηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα μέσω κρατικών τραπεζών.

«Ο πληθωρισμός θα πέσει»

Το NTV μετέδωσε επίσης ότι το Ερντογάν δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει την – παγκοσμίως ανορθόδοξη – άποψή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι περιμένει πως ο πληθωρισμός θα πέσει πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει υποχωρήσει φέτος και 45% έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει το επιτόκιό της κατά 400 μονάδες βάσης από το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 20%.

Μετά τα ΗΑΕ, «επίθεση φιλίας» και σε Αίγυπτο και Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει και την επίθεση φιλίας προς τις χώρες του Κόλπου και της ανατολικής Μεσογείου, προσβλέποντας και στην οικονομική τους στήριξης.

Mία εβδομάδα μετά την επίσκεψη στην Αγκυρα του διαδόχου του θρόνου των Ηνωμένων Αραβαικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν κα την υπογραφή των Μνημονίων για επενδύσεις 10 δις δολαρίων από το Αμπου Ντάμπι στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επιδιώξει την επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Reuters, στο πλαίσιο της «επίθεσης γοητείας» που ξεκίνησε πέρυσι, η Τουρκία κινείται για να «επιδιορθώσει» τις σχέσεις της και με τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτές οι συνομιλίες προσώρας έχουν αποφέρει ελάχιστη βελτίωση.

«Παρόμοια βήματα -όπως με τα ΗΑΕ- θα κάνουμε και με τα άλλα κράτη (Ισραήλ και Αίγυπτο)», φέρεται να είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr